Taak notaris kopen huis

28 november 2023 geplaatst

Wat is de taak van een notaris bij het kopen van een huis?

De tussenkomst van een notaris is vereist bij het aanschaffen van een huis. Wat maakt de notaris essentieel?

#makelaardij

Het kopen van een huis moet via de notaris. Welke werkzaamheden voert de notaris uit voor z’n geld? En waarom is het noodzakelijk?

Bij het kopen en het verkopen van een huis kun je niet buiten de notaris om. Het is een zogenaamd registergoed en voor de verkoop en de aankoop heb je daarom een notariële akte nodig. De kopers en de verkopers zetten bij de notaris de handtekeningen en de hypotheek wordt ook via de notaris op het huis gevestigd. Een notaris doet achter de schermen echter ook nog veel.

Het opstellen van de akte van levering

De akte van levering (transportakte) zorgt voor de overdracht van het huis van de verkopers op de kopers. De door beide partijen getekende koopakte vormt hiervoor de basis. Voordat het zo ver is, voert de notaris nog de nodige controles uit. Zijn de verkopers bevoegd om het huis te verkopen of liggen er nog beslagen op het huis, waardoor verkoop niet mogelijk is? Als er een beslag op ligt moet deze eerst verwijderd worden, voordat overdracht mogelijk is. Een schuldeiser kan bijvoorbeeld een beslag leggen. Als alles akkoord is, kunnen de stukken ondertekend worden bij de notaris.

Het opstellen van de hypotheekakte

Als de koper voor de aankoop een hypotheek nodig heeft, stelt de notaris ook nog een hypotheekakte op. De notaris is hierbij de schakel tussen de koper van het huis en de geldverstrekker die het benodigde bedrag verstrekt voor de aankoop. Je krijgt het huis op naam en geeft een hypotheekrecht aan de geldverstrekker. Met dit recht kan de geldverstrekker het huis verkopen als de huiseigenaar niet aan de betalingsverplichtingen voldoet.

De notaris regelt de inschrijving en de financiële afwikkeling

Op het moment dat je als koper de handtekeningen zet bij de notaris, staat het geld al klaar. De verkopers ontvangen na de overdracht de koopsom van de notaris en de kopers krijgen de sleutels en het eigendom van het huis. Na het ondertekenen van de hypotheekakte is het huis officieel het onderpand van de hypotheeklening. De geldverstrekker heeft het huis als zekerheid. Een huis moet ook nog als registergoed worden ingeschreven bij het Kadaster. Dat regelt de notaris.

Je mag je eigen notaris kiezen

Als koper van een woning kun je zelf bepalen bij welke notaris je een huis laat overdragen. Het hoeft dus niet per se bij de plaatselijke notaris. Er kunnen prijsverschillen zitten tussen de diverse notarissen, dus je kunt offertes laten opmaken en op basis daarvan een keuze maken.

Wij kunnen van harte Smid Netwerk Notarissen in Zuidhorn aanbevelen.


Delen via:
Taak notaris kopen huis

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.