waar moet een koolstofmonoxidemeter hangen

28 oktober 2023 geplaatst

Waar moet een koolstofmonoxidemelder hangen?

Om levens te redden, is het cruciaal om een koolmonoxidemelder op de juiste hoogte te plaatsen.

#makelaardij / #verzekeringen

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet wat de juiste plek is voor het ophangen van een koolmonoxidemelder. Wat is de juiste plek?

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onderzoek gedaan naar kennis over de koolmonoxidemelder. Vooral over de hoogte waarop de melder moet hangen verschillen mensen van mening. De juiste plek bepalen is een must om van een goede werking verzekerd te zijn.

Waar is de koolmonoxidemelder voor?

De CO-melder waarschuwt je als er koolmonoxide vrijkomt. De melder hang je in ieder geval in een ruimte waar de cv-ketel hangt, want daar kan koolmonoxide vrijkomen. Maar het kan ook bij een haard, kachel of geiser. Het grote gevaar is dat je koolmonoxide niet ruikt, maar als je het inademt kun je er door overlijden. Jaarlijks overlijden er tien tot vijftien personen door koolmonoxidevergiftiging, en honderden mensen zijn er net op tijd bij en belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging is een onderschat gevaar.

Waar kan koolmonoxidevergiftiging door ontstaan?

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor er een gevaar ontstaat voor jezelf en jouw huisgenoten. Het kan een defect in een verbrandingstoestel zijn, maar ook met een jaarlijkse controle kan het je nog steeds overkomen. Hierbij speelt de ruimte waar bijvoorbeeld je cv-ketel hangt ook nog een rol. Bij voorkeur hangt het toestel in een goed geventileerde ruimte, maar dat is niet altijd mogelijk. Maar de oorzaak kan ook liggen in een niet goed geïnstalleerd schoorsteenkanaal. De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging kun je niet altijd wegnemen, dus is het belangrijk om een koolmonoxidemelder op de juiste plek te plaatsen.

Waar moet de koolmonoxidemelder hangen?

Helaas hebben de meeste huizen geen koolmonoxidemelder. Maar als je de melder wel hebt, moet je deze wel op de juiste plek hangen. Een veel gehoord misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht, dus zakt het naar de grond, maar dat is niet het geval meldt de brandweer. De melder moet je hoog ophangen. In ruimtes zonder een verbrandingstoestel moet je de koolmonoxidemelder juist op ademhoogte hangen. In slaapkamers hang je de melder dus lager, omdat je ook in je slaap blootgesteld kunt worden aan koolmonoxide.

Test de melder af en toe

Een koolmonoxidemelder ophangen is niet voldoende voor een veilige woning. Probeer de melder periodiek ook echt uit. Je hoeft er geen agenda voor bij te houden, maar druk af en toe een keer op de testknop. Probeer dan ook gelijk de rookmelders in de gehele woning.


Delen via:
waar moet een koolstofmonoxidemeter hangen

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.