financiering verduurzaming

15 september 2023 geplaatst

Verduurzamen, waar moet je financieel op letten?

De stijgende energieprijzen en de klimaatcrisis maken dat verduurzamen nu belangrijker is dan ooit. Door het verduurzamen van woning of bedrijfspand wordt niet alleen geld bespaard op de energierekening, er wordt ook een positieve bijdrage geleverd aan het milieu en mogelijk stijgt ook de waarde van het vastgoed. Duurzaamheid is daarom niet meer weg te denken als onderdeel van je financiële planning.

#makelaardij / #financieeladvies

Het krijgen van goed advies en ondersteuning als het gaat om verduurzaming, is steeds belangrijker geworden. De verplichting tot het labelen van kantoorpanden met een hoog energieverbruik en het aanleveren van een energielabel bij de verkoop van je eigen woning maken deze urgentie nog duidelijker. Er bestaan diverse subsidiemogelijkheden om het energielabel te verbeteren. Maar deze zijn vaak niet bekend of nog te onduidelijk.

Meefinancieren van verduurzamingsmaatregelen
Verduurzamingsmaatregelen kunnen bij het aangaan van een hypotheek in het zogeheten bouwdepot meegefinancierd worden. Dit bouwdepot moet je wel binnen 2 jaar, na het aangaan van een hypotheek, aanspreken om ook de fiscale voordelen te kunnen benutten. In de praktijk blijkt dat de opnames voor deze maatregelen vaak niet binnen deze periode worden gerealiseerd. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld:

  • Het ontbreken van goede begeleiding
  • Onduidelijkheid over de juiste verduurzamingsmaatregelen
  • Niet weten welk installatiebedrijf ingeschakeld moet worden: wat is een juiste prijs?
  • De verwachting dat de prijzen van energie wel weer zullen dalen in de toekomst.

Een energie-adviesplan
Het laten opmaken van een energie-adviesplan door een energie-coach is een goed begin om duidelijkheid te krijgen over de verschillende mogelijkheden. In dit plan kan je de investeringen, mogelijkheden en terugverdientermijnen per maatregel laten opnemen. Op die manier kunnen de stappen in de juiste volgorde en eventueel met begeleiding worden gezet. Zo vergroot je ook je bewustwording over het gebruik en de toepassing, want: meten is weten!

Het plaatsen van zonnepanelen, een opwekkingsmaatregel, is bijvoorbeeld al jaren een veel gebruikte eerste optie als het gaat om verduurzamen. Het is goed om de focus in eerste instantie te leggen op besparing van energie. Een driestappenstrategie (de Trias Energetica) die eerst uitgaat van besparen van energie, is hierbij een goede leidraad. Deze energiebesparing kan je bijvoorbeeld realiseren via isolatie of via CV Tuning, het waterzijdig inregelen* van jouw cv installatie, wat een succesvolle maatregel kan zijn. Dit laatste kan resulteren in een verlaging van 10 – 25% van het gasverbruik. Ook het plaatsen van een energiemeter (zoals bijvoorbeeld de Homewizard) leidt al tot meer bewustwording en daardoor ook tot een lager verbruik.

Wil je meer weten over het verduurzamen van je woning of bedrijfspand?
Onze financieel adviseurs Klaas de Vries en Hein Buist vertellen je graag alles over de regels en mogelijkheden op het gebied van verduurzaming, en kunnen je daarbij helpen goed in beeld te brengen wat de financiële consequenties zijn, daarbij ook rekening houdend met jouw wensen.

*Wat is waterzijdig inregelen?
Het waterzijdig in balans brengen van de cv-installatie, waardoor de cv-ketel een hoger rendement krijgt, de cv-temperatuur lager kan en het vermogen van de cv-ketel lager ingesteld kan worden.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Roel Steringa, Steringa Financiële Planning | Energie in de transitie


Delen via:
financiering verduurzaming

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.