spaarkapitaal-opbouwenjpeg.jpg

15 juni 2023 geplaatst

Nu een huis kopen in plaats van 30 jaar huren?

Wat gaat je huurwoning kosten over 30 jaar na een jaarlijkse stijging? Hoeveel zal het schelen als je nu een huis koopt?

#makelaardij

Het kopen van een huis heeft nadelen, maar het huren heeft ook niet alleen maar pluspunten. Wat gaat een huurhuis over 30 jaar kosten?

Verhuurders voeren vaak per 1 juli huurverhogingen door. Het gaat uitgedrukt in euro’s om kleine verhogingen, maar geleidelijk gaat het toch om grote bedragen. Dat komt ook doordat het rente op rente is. Een verhoging van bijvoorbeeld 2 procent wordt ook berekend over eerdere verhogingen. Met een voorbeeld wordt duidelijk wat een huurhuis op langere termijn zo duur maakt.

Voorbeeld

De heer De Vries en de heer Van der Wolde zijn allebei op zoek naar een huis. De heer De Vries heeft weinig vertrouwen in de huizenmarkt en kiest voor een huurhuis. De heer Van der Wolde kent de risico’s van een huis kopen, maar gaat wel voor een koophuis. Hij maakt een afspraak met een hypotheekadviseur en laat zich adviseren over de mogelijkheden. Allebei vinden ze een huis met een maandlast van 750 euro. Er bestaat geen recht op huurtoeslag en de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente en het eigenwoningforfait laten we buiten beschouwing. De hypotheekschuld van de heer Van der Wolde bedraagt 200.000 euro. De hypotheekrente staat 20 jaar vast in een annuïteitenhypotheek.

De maandlasten in het eerste jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro.

De heer De Vries: 750 x 12 = 9.000 euro.

De verhuurder voert jaarlijks een verhoging van de huur door van 2,25 procent. Hierdoor stijgt de huur in het zesde jaar naar 838 euro en in het zestiende jaar naar 1.047 euro.

De maandlasten in het zesde jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 =  9.000 euro

De heer De Vries: 838 x 12 =  10.056 euro

De maandlasten in het zestiende jaar:

De heer Van der Wolde: 750 x 12 = 9.000 euro

De heer De Vries: 1.047 x 12 =  12.564 euro

De maandlasten na 30 jaar:

De heer Van der Wolde heeft de hypotheek volledig afbetaald en heeft geen hypotheeklast meer.

Uitgaande van een jaarlijkse huurverhoging van 2,5 procent is de huur inmiddels gestegen naar: 1.462 euro. Per jaar betaalt de heer De Vries 17.544 euro.

Daar komt nog bij dat de heer Van der Wolde ook nog een waarde heeft opgebouwd in de eigen woning. Dit kan hij uiteindelijk gebruiken als extra kapitaal voor bijvoorbeeld het deels aanvullen van het pensioen. Of hij koopt een goedkoper huis en gebruikt de overwaarde voor andere bestemmingen.

Waarom zijn huurders meestal niet beter uit?

Over een langere periode gerekend zijn huurders in de meeste gevallen slechter uit in vergelijking met een huiseigenaar. Dat komt door stijgende huren door inflatie. De huren worden vaak per 1 juli verhoogd om de inflatie  te corrigeren. Huiseigenaren kunnen de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 20 jaar vastzetten en op deze manier de maandlasten gelijk houden of zelfs dalende maken. En de grootste klapper voor huizenbezitters is dat de hypotheek over bijvoorbeeld 30 jaar volledig is afbetaald. Het huis is hypotheekvrij en er zit ook nog eens een opgebouwde waarde in de stenen.


Delen via:
spaarkapitaal-opbouwenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.