Kosten kopen huis

1 juni 2023 geplaatst

Hoe bespaar je kosten bij het kopen van een huis?

Een huis kopen brengt kosten met zich mee. Maar je kunt besparen, bijvoorbeeld op de notariskosten.

#makelaardij

Een huis kopen brengt hoge kosten met zich mee, maar bepaalde kosten kun je op besparen. Welke zijn het en hoe groot is de besparing?

De beslissing om een (ander) huis te kopen heeft financieel een grote impact. Naast de koopsom van het huis ga je namelijk ook nog hoge kosten maken. Er zijn kosten om het huis te financieren en op jouw naam te krijgen en vervolgens moet je het huis ook nog opknappen en inrichten. Misschien moet je ook nog verbouwen. Je kunt nog voordat je het huis op naam krijgt besparen op de kosten. De besparing kan flink oplopen.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het onderhandelen over de koopsom is een vak apart. Bij het kopen van een auto kun je de onderhandelingen zelf voeren, maar bij huizen gaat het gelijk om enorme bedragen. Er wordt vaak gesproken over duizend euro alsof het om een paar eurootjes gaat. Het is een kwestie van elkaars grenzen aftasten, maar met ervaring en kunde kun je een volledig andere twist aan de onderhandelingen geven.

Kan de taxatie goedkoper?

Voor het aanvragen van een hypotheek heb je een taxatie nodig van een onafhankelijke taxateur. Geldverstrekkers stellen eisen en voorwaarden aan de taxatie. Zo moet het taxeren door een taxateur met kennis over de lokale huizenmarkt gebeuren. De taxateur moet weten wat de lokale ontwikkelingen zijn. Ook moet de taxateur gecertificeerd zijn. Bij meerdere taxateurs offertes opvragen kan lonend zijn. Er kunnen tientallen euro’s verschil zitten in de tarieven van taxateurs.

Kiezen voor een NHG-hypotheek of toch niet?

Een groot voordeel van een NHG-hypotheek is de korting op de hypotheekrente. Met een dergelijke hypotheek loopt de geldverstrekker minder risico’s, en dat belonen ze met een korting op de hypotheekrente. Maar de omvang van de korting wordt steeds kleiner. Misschien kan het zelfs niet meer uit, want voor een NHG-hypotheek maak je kosten bij het afsluiten van de hypotheek. Je betaalt namelijk 0,6 procent over de hoogte van het hypotheekbedrag. Laat goed doorrekenen of een NHG-hypotheek echt uit kan.

Notarissen hanteren uiteenlopende tarieven

Bij het kopen van een huis kun je niet om de notaris heen. Je gaat dus notariskosten maken, maar je kunt deze wel zo laag mogelijk houden. De kosten lopen hoog op, omdat het gaat om de leveringsakte (overdragen van het huis) en de hypotheekakte (voor de hypotheek). De verschillen lopen in de honderden euro’s, dus het kan lonend zijn om niet naar de plaatselijke notaris te gaan. Je wilt er natuurlijk ook niet vele kilometers voor omrijden, maar in de buurt kan ook al een veel goedkopere notaris zitten. Vraag dus bij meerdere notarissen een prijsopgave op.

Beknibbel niet op de advies- en bemiddelingskosten

Bij het afsluiten van de hypotheek maak je ook kosten voor het advies en voor de bemiddeling. Je kunt besparen door het kiezen van een hypotheek van een bank, maar gaan voor een onafhankelijk advies kan op langere termijn veel goedkoper uitpakken. De meeste banken bieden namelijk alleen maar hun eigen hypotheken aan. De onafhankelijke adviseur heeft een veel ruimere keuze. Hierdoor kun je een beter op jouw afgestemde hypotheek krijgen met ook nog een lagere hypotheekrente. Pas dus wel op waar je op gaat besparen.

Wil je meer weten over de kosten van het kopen van een huis en hoe je hierop kan besparen? Wij kunnen jou hiermee helpen.


Delen via:
Kosten kopen huis

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.