huis-voor-je-pensioenjpeg.jpg

26 juni 2023 geplaatst

Wat is verstandiger: Eerst je huis verkopen of alvast een ander huis kopen?

Wat zijn de risico's en voordelen van je oude huis verkopen terwijl je opzoek bent naar een nieuwe woning?

#makelaardij

Op zoek naar een ander huis? Je kunt beter eerst de huidige woning verkopen, maar er zijn risico’s. Wat als je geen huis weer vindt?

Op de huizenmarkt ligt de macht op dit moment bij de verkopers. Dat was een aantal jaren geleden wel anders, maar er zijn veel huizenzoekers en te weinig verkopers. Huiseigenaren die toe zijn aan de volgende stap op de huizenmarkt voorkomen financiële risico’s door eerst te verkopen en daarna pas te kopen, maar het vinden van een ander koophuis is niet zo vanzelfsprekend meer.

Risico’s van een huis kopen en dan pas je eigen huis verkopen?

Voor 2023 wordt er een lichte daling in de huizenprijzen verwacht. Je koopt bijvoorbeeld een huis rekening houdende met een overwaarde in de nog te verkopen woning. Als na de aankoop van de volgende koopwoning de huizenprijzen sterk dalen ontstaan er een aantal problemen, namelijk:

  • Bij verkoop komt de verwachte overwaarde niet meer uit de verkoop van de oude woning;
  • De vraagprijs van de te verkopen woning moet mogelijk naar beneden bijgesteld worden;
  • Het vertrouwen in de huizenmarkt kan een klap krijgen waardoor kopers aan de zijlijn blijven wachten;
  • De nieuw aangekochte woning gaat bij (noodzakelijke) verkoop vermoedelijk niet meer het bedrag opleveren waar het voor gekocht is.

Toch eerst de oude woning verkopen?

Toch eerst de eigen woning verkopen is kiezen voor de veilige weg, ook dan kun je de kansen op het vinden van een ander koophuis wel beïnvloeden zonder dat je financiële risico’s loopt. Welke tips moet je in je achterhoofd houden?

Schuif de verkoop van jouw huis ver naar de toekomst

Als je ervoor kiest om eerst jouw huis te verkopen, zorg er dan voor dat de datum van de overdracht ver in de toekomst ligt. Op deze manier heb je tijd voor het vinden van een ander koophuis. Mocht uiteindelijk blijken dat je toch snel een ander huis hebt, dan is de koper van jouw huis mogelijk bereid om de overdracht te vervroegen.

Verdiep je alvast goed in de huizenmarkt

Staat jouw huis te koop, maar laat de verkoop nog op zich wachten? Ga alvast koophuizen bezichtigen die aan jouw wensen voldoen. Voor het vinden van de meest geschikte woning moet je goed weten wat er te koop is en wat jouw mogelijkheden zijn. Je kunt alvast ervaren waar je op moet letten.

Bespreek met je makelaar de kansen en bedreigingen

Wij hebben contacten met potentiële kopers waarvan we weten wat voor soort huis ze zoeken. Mogelijk kun je jouw huis op zeer korte termijn al verkopen. In dat geval is eerst een koper voor jouw huis zoeken geen struikelblok.

Heb je plannen om op korte termijn een huis te kopen? Wij kunnen je hierbij goed adviseren. Maak via onderstaand formulier een afspraak voor een gratis waardebepaling. 


Delen via:
huis-voor-je-pensioenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.