

5 mei 2023 geplaatst
Welk percentage van het inkomen wil je besteden aan wonen?
Hoeveel wil je gemiddeld aan woonlasten uitgeven? Door de stijgende huizenprijzen is het percentage gestegen.
#makelaardij / #financieeladviesEen relatief groot deel van het inkomen gaat op aan woonlasten. Hoeveel procent van het besteedbaar inkomen is redelijk om uit te geven aan wonen?
Nederlanders geven een steeds groter deel van het netto inkomen uit om te kunnen wonen. Dat komt door stijgende huizenprijzen en de steeds verder oplopende huurprijzen. Ook zijn de energielasten fors gestegen.
Wat zijn acceptabele woonlasten?
Wat je maandelijks kunt uitgeven aan woonlasten is afhankelijk van je bestedingspatroon. Met een dure hobby of als je vier keer per jaar op vakantie gaat heb je minder geld voor het betalen van woonlasten. Er zijn wel standaardnormen uitgaande van gemiddelden. Nederlanders willen gemiddeld niet meer dan 34 procent van het inkomen besteden aan woonlasten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt dit iets te hoog. Zij vinden 33 procent van het netto inkomen acceptabel. In Duitsland en Frankrijk wordt een vergelijkbaar percentage van het inkomen uitgegeven aan woonlasten.
Huurders zijn een groter deel van het inkomen kwijt
Huurders zijn gemiddeld een groter deel van het inkomen kwijt aan woonlasten, namelijk 42 procent. Uit onderzoek blijkt dat huurders maximaal 30 procent van het inkomen willen besteden aan woonlasten, maar ze geven er dus meer aan uit. Door het tekort aan woonruimte in delen van Nederland, blijven de huren in de vrije sector de komende jaren waarschijnlijk nog verder stijgen.
Jonge Nederlanders willen meer aan woonlasten uitgeven
Nederlanders tot 35 jaar oud zijn bereid om een groter deel van het netto inkomen uit te geven aan woonlasten. Ruim vier op de tien is bereid om meer dan 40 procent van het netto inkomen aan het wonen te besteden. Er zijn zelfs uitschieters die er 50 tot 60 procent voor over hebben. Dat komt ook doordat deze groep moeilijk aan een huurwoning of een koophuis komt. In de jaren na de kredietcrisis zijn de woonlasten sterk gestegen, dus lijkt het normaler om krom te liggen voor de woonlasten. Maar het is onwenselijk om meer dan de helft van de maand te moeten werken voor het huis.
Bij het aangaan van woonlasten moet je er rekening mee houden dat de lasten dragelijk blijven bij financiële tegenslagen. Maandelijks moet er ook nog ruimte overblijven om te sparen. Zonder spaargeld is het namelijk wachten op tegenslagen die het lenen van geld noodzakelijk maken.
Ben je op zoek naar een woning? Schakel ons in als jouw aankoopmakelaar en laat onze financieel adviseur jouw financiële mogelijkheden berekenen.

Gerelateerde nieuwsberichten


Verduurzamen, waar moet je financieel op letten?
15 september 2023 geplaatst


Wat is verstandiger: Eerst je huis verkopen of alvast een ander huis kopen?
26 juni 2023 geplaatst







Een koophuis als vermogensopbouw voor je pensioen
14 april 2023 geplaatst
Hoe zwaar is de belastingheffing voor kinderen bij het erven van een huis?
7 april 2023 geplaatst
Chris Sikkema en Klaas de Vries mede-eigenaar van Dijkstra Makelaardij en Financieel Advies
31 maart 2023 geplaatst
Hoe zit het met de AOW bij een leeftijdsverschil met een partner?
30 maart 2023 geplaatst


Uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering - Hoe zit dat?
20 maart 2023 geplaatst
Vragen? Neem contact met ons op.
Wij informeren je graag
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht?
Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.