welk-percentage-inkomen-besteden-aan-woonlasten.jpg

5 mei 2023 geplaatst

Welk percentage van het inkomen wil je besteden aan wonen?

Hoeveel wil je gemiddeld aan woonlasten uitgeven? Door de stijgende huizenprijzen is het percentage gestegen.

#makelaardij / #financieeladvies

Een relatief groot deel van het inkomen gaat op aan woonlasten. Hoeveel procent van het besteedbaar inkomen is redelijk om uit te geven aan wonen?

Nederlanders geven een steeds groter deel van het netto inkomen uit om te kunnen wonen. Dat komt door stijgende huizenprijzen en de steeds verder oplopende huurprijzen. Ook zijn de energielasten fors gestegen.

Wat zijn acceptabele woonlasten?

Wat je maandelijks kunt uitgeven aan woonlasten is afhankelijk van je bestedingspatroon. Met een dure hobby of als je vier keer per jaar op vakantie gaat heb je minder geld voor het betalen van woonlasten. Er zijn wel standaardnormen uitgaande van gemiddelden. Nederlanders willen gemiddeld niet meer dan 34 procent van het inkomen besteden aan woonlasten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt dit iets te hoog. Zij vinden 33 procent van het netto inkomen acceptabel. In Duitsland en Frankrijk wordt een vergelijkbaar percentage van het inkomen uitgegeven aan woonlasten.

Huurders zijn een groter deel van het inkomen kwijt

Huurders zijn gemiddeld een groter deel van het inkomen kwijt aan woonlasten, namelijk 42 procent. Uit onderzoek blijkt dat huurders maximaal 30 procent van het inkomen willen besteden aan woonlasten, maar ze geven er dus meer aan uit. Door het tekort aan woonruimte in delen van Nederland, blijven de huren in de vrije sector de komende jaren waarschijnlijk nog verder stijgen.

Jonge Nederlanders willen meer aan woonlasten uitgeven

Nederlanders tot 35 jaar oud zijn bereid om een groter deel van het netto inkomen uit te geven aan woonlasten. Ruim vier op de tien is bereid om meer dan 40 procent van het netto inkomen aan het wonen te besteden. Er zijn zelfs uitschieters die er 50 tot 60 procent voor over hebben. Dat komt ook doordat deze groep moeilijk aan een huurwoning of een koophuis komt. In de jaren na de kredietcrisis zijn de woonlasten sterk gestegen, dus lijkt het normaler om krom te liggen voor de woonlasten. Maar het is onwenselijk om meer dan de helft van de maand te moeten werken voor het huis.

Bij het aangaan van woonlasten moet je er rekening mee houden dat de lasten dragelijk blijven bij financiële tegenslagen. Maandelijks moet er ook nog ruimte overblijven om te sparen. Zonder spaargeld is het namelijk wachten op tegenslagen die het lenen van geld noodzakelijk maken.

Ben je op zoek naar een woning? Schakel ons in als jouw aankoopmakelaar en laat onze financieel adviseur jouw financiële mogelijkheden berekenen.


Delen via:
welk-percentage-inkomen-besteden-aan-woonlasten.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.