belastingheffing-bij-huis-ervenjpeg.jpg

7 april 2023 geplaatst

Hoe zwaar is de belastingheffing voor kinderen bij het erven van een huis?

Bij het overlijden van de ouders erven de kinderen de eventuele eigen woning. Hoe zwaar is dan de belastingheffing?

#Makelaardij / #Financieeladvies

Na het overlijden van een huiseigenaar komt het huis in de nalatenschap. De erfgenamen betalen hier belasting over. Hoeveel betalen de kinderen?

Na overlijden gaan de bezittingen van de overledene naar de partner en naar de kinderen. De Belastingdienst kan over een erfenis erfbelasting inhouden. Er geldt een vrijstelling en over het meerdere wordt afgerekend. Hoe zit het als de kinderen het huis erven na het overlijden van de ouders?

Wat houdt de vrijstelling in de erfbelasting in?

De vrijstelling wordt van de waarde van de erfenis afgetrokken voordat er erfbelasting wordt ingehouden. Kinderen hebben in 2023 recht op een vrijstelling van 22.918 euro. Over het meerdere betalen ze erfbelasting. Voor verkrijgingen door kleinkinderen geldt dezelfde vrijstelling. Voor de partner geldt een veel hogere vrijstelling, namelijk 723.526 euro.

Hoeveel belasting betalen de kinderen over het meerdere boven de vrijstelling?

De heffing bedraagt 10 procent over de waarde. Dit percentage betalen de kinderen over de eerste 138.641 euro aan waarde. Als de erfenis groter is dan dat, bedraagt de heffing over het meerdere 20 procent. Als de kleinkinderen erven is de heffing hoger, namelijk 18 procent over de erfenis tot 138.641 euro en 36 procent over het meerdere.

Voorbeeld

Door het overlijden van zijn ouders erft Jaron een huis en bezittingen. Het huis heeft een WOZ-waarde van 300.000 euro en een hypotheekschuld van 50.000 euro. De rest van de bezittingen wordt ingeschat op 30.000 euro.

Hij erft: 300.000 – 50.000 = 250.000 + 30.000 = 280.000 euro

Hoeveel belasting betaalt hij:

230.000 – 22.918 (vrijstelling) = 207.082 euro

  • 10 procent van 138.641 = 13.864 euro
  • 20 procent over het meerdere = 13.688 euro
  • Totaal:  27.551 euro erfbelasting

Waar wordt de erfbelasting over geheven?

De waarde van de erfenis wordt direct na het overlijden ingeschat. De eigen woning maakt hier een onderdeel van uit. Hierbij wordt er wel rekening gehouden met de hypotheek op het huis. Schulden worden namelijk weer verrekend met de waarde van de bezittingen. Voor de waardebepaling mag gebruik worden gemaakt van de WOZ-waarde van het jaar van het overlijden of de WOZ-waarde in het daarop volgende jaar.

Wat als de schulden hoger zijn dan de bezittingen?

Erfgenamen die weten dat de schulden hoger zijn dan de waarde kunnen de erfenis verwerpen. Als het aanwezig zijn van grote schulden vooraf niet duidelijk is, kan een onwenselijke situatie ontstaan. De bezittingen en de schulden gaan namelijk over naar de erfgenamen. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de kinderen schulden erven. Minderjarige kinderen worden hier goed tegen beschermd, maar volwassen kinderen niet. Bij twijfel is het mogelijk om beneficiair te aanvaarden. In dat geval draaien de kinderen niet op voor de schulden wanneer die er blijken te zijn.

Wil je advies over het verkopen van je huis en het kopen van een huis dat bijvoorbeeld gelijkvloers is? Dijkstra Makelaardij en Financieel Advies helpt je graag.


Delen via:
belastingheffing-bij-huis-ervenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.