wanneer-is-het-kopen-van-een-huis-definitiefjpeg.jpg

19 januari 2023 geplaatst

Wanneer is het kopen van een huis definitief?

Na het bereiken van een mondeling akkoord over het kopen van een huis kan de koop alsnog niet doorgaan.

#Makelaardij

Vaak wordt gedacht dat het kopen of verkopen van een huis definitief is na een mondeling akkoord maar zonder een handtekening is er geen sprake van koop.  

Na een bezichtiging breng je een bod uit op een huis. De onderhandelingen zijn begonnen. Na verschillende contactmomenten met de verkopende makelaar heb je een akkoord bereikt met de verkopers. Je hebt het huis gekocht. De koopovereenkomst wordt vervolgens in orde gemaakt om de koop echt vast te leggen. Zolang er niets schriftelijk is vastgelegd, kan het huis alsnog aan je neus voorbij gaan.

Hoe wordt de koop definitief gemaakt?

Na een mondeling akkoord wordt de (voorlopige) koopovereenkomst opgesteld. Hierin staat voor welke prijs het huis is gekocht, op welke datum de levering is en andere zaken die goed vastgelegd moeten worden. De schriftelijke overeenkomst wordt vervolgens door de verkoper(s) en de koper(s) ondertekend. Daarna is de koop pas officieel gesloten.

De koper heeft nog een bedenktijd

Nadat de koper de getekende koopovereenkomst heeft ontvangen begint de bedenktijd van drie dagen. Zonder opgave van reden kun je als koper nog onder de overeenkomst uit. De verkoper heeft dit recht overigens niet. Daarna is de koop rond, maar dat is meestal onder voorwaarden. Er zijn vaak nog ontbindende voorwaarden in het contract opgenomen.

Een koop maak je niet definitief met een e-mail of een WhatsApp-bericht

Met een e-mail of een WhatsApp berichtje kun je akkoord gaan met de koop, maar vervolgens is het nog steeds wachten op de koopovereenkomst met de handtekeningen. Ook via WhatsApp akkoord gaan met een tegenvoorstel van de verkopers wil nog niet zeggen dat de koop gesloten is.

Kunnen de verkopers na een mondeling akkoord alsnog een hoger bod accepteren?

Theoretisch is het mogelijk dat de verkopers na een mondelinge verkoop alsnog akkoord gaan met een hoger bod van andere bieders. Het is geen nette manier van zaken doen, maar wettelijk is het toegestaan. In de praktijk komt het weleens voor. Als koper kun je er wettelijk niets tegen doen.

Wanneer kun je een beroep doen op de ontbindende voorwaarden?

In een koopcontract kun je verschillende ontbindende voorwaarden laten opnemen. Je kunt een beroep doen op de ontbindende voorwaarde met betrekking tot de financiering, dus als het rondkrijgen van de hypotheek niet lukt. In het koopcontract staat dat je bijvoorbeeld tot 1 november de tijd hebt voor het regelen van de financiering. Als voor 1 november blijkt dat een financiering niet gaat lukken, kun je het contract ontbinden en gaat de koop niet door. Houd wel rekening met de uiterste datum in het contract. Er kunnen meerdere ontbindende voorwaarden in het contract worden opgenomen.

Ben je op zoek naar een huis en wil de zoektocht niet echt lukken? Wij helpen jou graag.


Delen via:
wanneer-is-het-kopen-van-een-huis-definitiefjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.