pensioenregeling-na-overlijdenjpeg.jpg

30 maart 2023 geplaatst

Hoe zit het met uw pensioenregeling na uw overlijden?

In pensioenregelingen zit vaak ook een uitkering voor na het overlijden voor de nabestaanden. Wat als het niet zo is?

#Pensioenen

In een pensioenregeling zitten wil nog niet zeggen dat het goed geregeld is. Er zijn namelijk ook matige pensioenregelingen. Let vooral goed op de nabestaandenregeling.

In een pensioenregeling bouwt u een aanvulling op die je naast de AOW-uitkering ontvangt. Maar pensioenregelingen hebben vaak nog een belangrijke voorziening ingebouwd, namelijk het nabestaandenpensioen. Deze keert uit vanaf de overlijdensdatum van de deelnemer aan de pensioenregeling. Het belang van dit onderdeel van pensioenregelingen moet niet onderschat worden. Wat maakt het nabestaandenpensioen zo belangrijk?

Wanneer keert het nabestaandenpensioen uit?

Bij het overlijden van de deelnemer aan de pensioenregeling, kunnen de achtergebleven partner en andere gezinsleden van de overledene financieel een probleem krijgen. Door het overlijden valt er namelijk een inkomen weg. Het overlijden heeft door het verlies al een grote impact, daar moeten geen financiële problemen bij komen. Het nabestaandenpensioen verzorgt een uitkering van een in de pensioenregeling vastgesteld bedrag.

Wat als er geen nabestaandenpensioen geregeld is?

Heeft u geen pensioenregeling of een pensioenregeling zonder een nabestaandenpensioen? Dan kunt u maar beter zelf voorzieningen treffen. Waarschijnlijk haalt u gewoon de pensioengerechtigde leeftijd, maar het kan anders lopen. Zonder een passende pensioenvoorziening kunt u het risico verzekeren met een overlijdensrisicoverzekering. De laatste jaren zijn deze verzekeringen beter betaalbaar geworden. Door het kiezen voor een dalend verzekerd bedrag kunt u de premie nog verder verlagen.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? 

In de overlijdensrisicoverzekering verzekert u het risico van overlijden gedurende de looptijd. De premie hangt onder andere af van uw leeftijd, de looptijd van de verzekering en natuurlijk het verzekerde bedrag. U kunt een groot bedrag relatief goedkoop verzekeren. Een 35-jarige kan bijvoorbeeld een bedrag verzekeren van 250.000 euro tegen een premie van ongeveer 20 euro per maand. Hierbij is uitgegaan van een looptijd van 35 jaar. U kunt besparen op de premie door het kiezen voor een dalend verzekerd bedrag. De financiële schade voor de achterblijvers wordt namelijk steeds kleiner. Met een dalend verzekerd bedrag kan de premie op ongeveer 10 euro per maand uitkomen voor de 35-jarige uit ons voorbeeld.

Welk bedrag moet u verzekeren?

Het vaststellen van het verzekerd bedrag is niet eenvoudig. U moet namelijk inzichtelijk hebben wat de nabestaanden na uw overlijden nodig hebben. Hiervoor is inzicht in de inkomsten en uitgaven nodig. Ook moet er rekening worden gehouden met de pensioenopbouw en de hypotheeklasten na het overlijden. Met een goed onderbouwde analyse kunt u het verzekerd bedrag zo goed mogelijk afstemmen op wat er na overlijden daadwerkelijk aan vermogen nodig is.

Wilt u een goed onderbouwd  advies? Onze register pensioenadviseur Klaas de Vries helpt u graag verder.


Delen via:
pensioenregeling-na-overlijdenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.