Hoeveel pensioen bouw ik op

12 april 2024 geplaatst

Hoeveel pensioen bouw ik op

Ben je genoeg aan het sparen voor je pensioen en weet je waar je recht op hebt?

#pensioenen

Weet jij hoeveel pensioen je krijgt vanaf jouw pensioendatum? De meeste Nederlanders houden zich er pas een paar jaren voor de pensioendatum mee bezig. Dit komt deels doordat pensioenen moeilijk te doorgronden zijn. Jaarlijks ontvangen deelnemers aan pensioenregelingen een overzicht van de opgebouwde rechten, maar hoe moet je dit lezen?

Voor werknemers die al bij dezelfde werkgever werken sinds ze de schoolbanken verlaten hebben is het relatief eenvoudig. Het wordt lastiger door wisselingen van werkgever. De oude overzichten van vorige werkgevers erbij pakken zal ook niet veel verheldering geven. Dat geldt zeker als de rechten in een ver verleden opgebouwd zijn. De verstrekte overzichten uit een ver verleden zijn namelijk niet eenvoudig leesbaar. Hierin hebben verzekeraars en pensioenfondsen grote stappen gezet. De jaarlijkse overzichten zijn nu helder.

Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering

Bij het opbouwen van pensioenrechten wordt er rekening gehouden met de AOW-uitkering. Deze uitkering krijg je vanaf pensioengerechtigde leeftijd. Het is een percentage van het minimumloon. Partners krijgen bijvoorbeeld ieder 50 procent en samen dus 100 procent. Een alleenstaande heeft recht op 70 procent van het minimumloon. Wie geen aanvullend pensioen heeft opgebouwd, krijgt dus alleen een uitkering uit de AOW.

Hoeveel pensioen krijg ik van vorige werkgevers?

Jaarlijks krijg je een overzicht van je huidige pensioenregeling. Over zogenaamde slapende rechten krijg je eens per vijf jaar een overzicht. Toch is het mogelijk om hier inzicht in te krijgen zonder de papieren op te zoeken. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je de opgebouwde rechten inzien. Ook de rechten opgebouwd in vorige pensioenregelingen krijg je inzichtelijk. Je ziet wat je vanaf jouw pensioengerechtigde leeftijd uitgekeerd krijgt. Van de huidige regeling zie je wat er tot op heden opgebouwd is en wat je nog kunt opbouwen tot je pensioendatum. Je kunt zelfs inzien wat de nabestaanden aan pensioen uitgekeerd krijgen na jouw overlijden. Het inloggen gaat met de DigiD-code.

Wat heb ik nodig na pensionering?

Er wordt vaak gezegd dat veel werknemers een pensioentekort hebben omdat ze geen 70 procent van het laatstverdiende loon ontvangen vanaf de pensioendatum. Je weet pas wat je tekort komt als je weet hoeveel inkomen je nodig hebt. Hierbij speelt bijvoorbeeld de eigen woning een grote rol. Is deze afbetaald op de pensioendatum? Ook is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar het risico van overlijden en de wensen na pensionering. Wil jij direct na jouw pensioendatum gaan reizen? Dat moet financieel wel mogelijk zijn.

Een pensioentekort (deels) dichten

Een opgelopen pensioentekort ga je niet meer dichten binnen de pensioenregeling zelf. Eventueel zijn er mogelijkheden met het overdragen van oude pensioenrechten naar de huidige pensioenregeling. Een andere optie is om lijfrentekapitaal op te bouwen. Zodra je met pensioen gaat kun je van het opgebouwde kapitaal een periodieke uitkering aankopen. De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar en bij het uitkeren wordt er weer belasting op ingehouden.

Wil jij weten of je genoeg pensioen aan het opbouwen bent? Neem voor advies contact met ons op.


Delen via:
Hoeveel pensioen bouw ik op

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.