Gevolgen Wet Toekomst Pensioenen

13 november 2023 geplaatst

De impact van de Wet Toekomst Pensioenen op je pensioen

Een essentiële verandering betreft de overgang van een gegarandeerde pensioenuitkering naar een premietoezegging in het nieuwe pensioensysteem. Dit heeft met name gevolgen voor degenen die momenteel hun pensioen opbouwen. In plaats van een zekere uitkering op de pensioendatum, worden nu premies ingelegd en belegd om een persoonlijk pensioenvermogen op te bouwen.

#pensioenen

Het lijkt erop dat dit nieuwe systeem ook van toepassing zal zijn op reeds opgebouwde pensioenen, een proces bekend als "invaren". Bovendien ondergaat het nabestaandenpensioen verandering, ook wel bekend als het weduwen- en wezenpensioen. Dit verwijst naar het inkomen dat de partner en eventuele kinderen ontvangen na het overlijden van de persoon die het pensioen opbouwt. Momenteel is het nabestaandenpensioen in veel regelingen verschillend geregeld, maar de nieuwe wet streeft naar meer standaardisatie.

Sociale partners en pensioenuitvoerders zijn momenteel actief achter de schermen Achter de schermen wordt momenteel intensief samengewerkt door vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers om een nieuwe regeling tot stand te brengen. Onderhandelingen vinden plaats over de vormgeving van de regeling en de hoeveelheid ingelegd geld. Zodra de regeling is vastgesteld, kan de uitvoering beginnen. Houd je werkgever of pensioenfonds op de hoogte van de voortgang.

Wat kun je nu zelf al ondernemen?
Controleer hoeveel pensioen je hebt opgebouwd op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Je toekomstige inkomen bestaat echter niet alleen uit het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt of hebt opgebouwd:

  • Je ontvangt ook een AOW-uitkering van de overheid, waarvan je de startleeftijd kunt controleren op de site van de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW uitvoert.
  • Bovendien kun je fiscaal vriendelijk bijsparen (of beleggen) met termen als lijfrente, banksparen of aanvullend pensioensparen. De inleg hiervoor is fiscaal aftrekbaar en zorgt na de AOW-leeftijd voor een maandelijkse aanvulling op je AOW en pensioen. Vanaf 2023 is de toegestane inleg aanzienlijk verhoogd!
  • Daarnaast kun je je inkomen aanvullen met vrij vermogen - indien beschikbaar - en ook je eigen woning en hypotheek hebben invloed op je latere inkomen.

Het is belangrijk om een overzicht te hebben van je financiële toekomst. Steeds meer werkgevers ondersteunen hun medewerkers hierbij door gesprekken aan te bieden met financieel planners, zodat medewerkers weten wat ze kunnen verwachten en welke keuzemogelijkheden ze hebben. Vraag je werkgever hiernaar.

Kijk vooruit; denk aan later! Ga in gesprek met een financieel planner
Met de Wet Toekomst Pensioenen staat Nederland op de drempel van een nieuw tijdperk in de pensioenwetgeving. De nieuwe regels bieden meer flexibiliteit en persoonlijke keuzemogelijkheden, maar vereisen wel doordachte beslissingen.

Het is essentieel dat mensen zich goed laten informeren en adviseren door deskundigen op het gebied van pensioenen, zoals financieel planners. Door nu actie te ondernemen en in gesprek te gaan met een gecertificeerd financieel planner, leg je een solide basis voor een financieel stabiele toekomst en kun je optimaal profiteren van de mogelijkheden in het nieuwe pensioenstelsel. 

Onze financieel planner en register pensioenadviseur Klaas de Vries staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.
0594-501501
pensioenen@dijkstrafinancieeladvies.nl

Dit artikel is afkomstig van www.ffp.nl.


Delen via:
Gevolgen Wet Toekomst Pensioenen

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.