wat-is-overdrachtsbelastingjpeg.jpg

22 mei 2023 geplaatst

Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

Bij aankoop van een huis betaal je overdrachtsbelasting. Wat moet je weten over deze belasting?

#financieeladvies

Bij het kopen van een huis ben je overdrachtsbelasting verschuldigd. Wanneer ben je het verschuldigd en hoe kun je deze kosten financieren?

Voor het kopen van een huis heb je spaargeld nodig. De bijkomende kosten bij het kopen kun je namelijk niet meer financieren in een hypotheek. De overdrachtsbelasting alleen al is een flink bedrag. Maar niet altijd betaal je overdrachtsbelasting. Er zijn namelijk een aantal vrijstellingen.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je?

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting komen te vervallen voor iedereen van 18 tot en met 34 jaar die een huis koopt met de bedoeling er zelf te gaan wonen. Dit noemen we de startersvrijstelling. Deze vrijstelling geldt alleen voor de aankoop van woningen tot een bedrag van 440.000 euro en mag slechts eenmalig ingezet worden. 

Kopers van 35 jaar en ouder én kopers van 18 tot en met 34 jaar die een huis kopen boven deze 440.000 euro betalen twee procent overdrachtsbelasting. Koop je een huis en ga je niet zelf in het huis wonen (bijvoorbeeld beleggers), dan ga je 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen.

Hoe bereken je de hoogte van de overdrachtsbelasting?

Je betaalt de heffing over de koopsom van het huis. Betaal je bijvoorbeeld 250.000 euro, waarvan je 10.000 euro betaalt voor het overnemen van inboedel, dan betaal je de heffing over 240.000 euro. Voor een huis van 240.000 euro betaal je dus aan overdrachtsbelasting: 240.000 euro x 2 procent = 4.800 euro. De notaris zorgt voor het incasseren van de heffing bij de overdracht van de verkoper naar de koper.

Verkoop je jouw huis binnen 6 maanden na de aankoop? De koper betaalt dan geen overdrachtsbelasting over het bedrag waar binnen 6 maanden geleden al over afgerekend is.

Bij het kopen van een huis ‘vrij op naam’ betaal je de heffing niet

Nieuwe huizen worden meestal ‘vrij op naam’ verkocht. In dat geval betaalt de koper geen overdrachtsbelasting. Maar in de kosten van een nieuwbouwhuis zit weer btw verwerkt, dus dat zorgt voor een grotere kostenpost in vergelijking met de overdrachtsbelasting.

Een huis erven is vrijgesteld

Het erven van een huis of een deel van een huis zorgt er ook voor dat je een huis op naam krijgt. Toch betaal je in dat geval de belastingheffing niet, maar natuurlijk wel erfbelasting. Ook na het uitkopen van andere erfgenamen betaal je nog steeds geen overdrachtsbelasting.

Betaal je de heffing bij het uitkopen van de ex-partner?

Na een echtscheiding (of het verbreken van samenleving) kan de ex uitgekocht worden. Door de uitkoop gaat een deel van het eigendom over op de partner. Ook in dit geval is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar van het inkomen?

Helaas niet. Bijvoorbeeld de taxatiekosten en de advies- en bemiddelingskosten wel, maar betaalde belasting kun je niet aftrekken van het inkomen.

Heb je nog andere vragen over overdrachtsbelasting of heb je andere vragen over het kopen van een huis? Wij helpen jou graag.


Delen via:
wat-is-overdrachtsbelastingjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.