overlijden-aflossingsvrije-hypothekenjpeg.jpg

10 juni 2023 geplaatst

Aflossingsvrije hypotheek - Wat gebeurt er bij overlijden?

De aflossingsvrije hypotheek kan een mooie optie lijken, omdat het een goedkope hypotheekvorm is. Kan dit na het overlijden een probleem vormen voor de nabestaanden?

#financieeladvies

Een aflossingsvrije hypotheek op het huis is niet altijd problematisch, maar kunnen de kinderen de schuld na jouw overlijden dragen? Of toch maar aflossen?

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair door de lage maandlasten. Je lost niet af, dus de maandlasten over dit deel van de hypotheek zijn laag. Ook de aflossingsvrije hypotheek moet een keer afbetaald worden, maar dat kan ook pas na verkoop van het huis. Bij overlijden van de huiseigenaren wordt de aflossingsvrije hypotheek het probleem voor de kinderen. Is de aflossingsvrije hypotheek ook nog betaalbaar voor de kinderen?

Hoe hoog is de aflossingsvrije hypotheek?

Op een huis met een verkoopwaarde van 300.000 euro hoeft een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro niet te zorgen voor financiële problemen bij de kinderen. Het huis kan namelijk verkocht worden met een flinke overwaarde. Als het huis een veel lagere waarde heeft, kan de aflossingsvrije hypotheek voor de kinderen wel een groot probleem vormen. Houd hier ook rekening mee in de overweging wat je met de aflossingsvrije hypotheek doet. In de toekomst kan de hypotheekrente sterk stijgen, dan kan een naar verhouding kleine hypotheekschuld toch zorgen voor hoge maandlasten.

Alsnog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het probleem kun je deels ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Bij jouw overlijden kunnen de kinderen de uitkering gebruiken voor het betalen van de kosten en de hypotheeklasten. Met de uitkering hebben ze ook financieel de ruimte om het huis in alle rust te verkopen. Een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd de oplossing. De verzekering keert namelijk alleen maar uit bij overlijden voor de einddatum. Overlijdensrisicoverzekeringen kennen vaak een maximale eindleeftijd van 75 of 80 jaar. Bij het in leven zijn op de einddatum van de verzekering vervalt de verzekering zonder een uitkering.

Zorg in ieder geval voor een financiële buffer

Een erfenis die volledig bestaat uit een eigen woning kan voor problemen zorgen. Ook als er overwaarde in het huis zit moeten de nabestaanden wel in staat zijn om de woonlasten op te vangen tot het huis verkocht is. Over de overwaarde van het huis is waarschijnlijk ook nog erfbelasting verschuldigd. De Belastingdienst geeft nabestaanden tot acht maanden na het overlijden de tijd om de aangifte erfbelasting in te dienen. Daarna duurt het nog wel een paar maanden tot de aanslag van de Belastingdienst ook binnen is.

Twijfel je?

Twijfel je of het in jouw situatie wel goed geregeld is? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.


Delen via:
overlijden-aflossingsvrije-hypothekenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.