trucjes-schadevrije-jarenjpeg.jpg

12 november 2022 geplaatst

Trucs voor extra schadevrije jaren - Waarom werkt het niet?

Het belang van het hebben van schadevrije jaren is groot. Ze kunnen de autoverzekering voor jou tientallen procenten goedkoper maken. Welke trucjes werken niet?

#Verzekeringen

Over schadevrije jaren bestaan veel misverstanden. Je zou verwachten dat iemand met tien jaar schadevrije rijervaring ook tien schadevrije jaren op naam heeft, maar zo werkt het niet. Diegene moet namelijk ook tien jaren een autoverzekering op naam hebben, anders telt het niet. Je kunt trucjes uithalen, maar het gaat meestal niet werken.

Schadevrije jaren overdragen op de kinderen

De opgebouwde jaren zijn persoonsgebonden. Je kunt ze dus niet overdragen op een ander. Ze gebruiken voor het afsluiten van een autoverzekering voor een 18-jarige zoon lijkt gunstig. Maar daar gaan verzekeraars niet mee akkoord. Je zoon moet zelf beginnen met opbouwen. Je kunt ze niet aan een ander schenken. Alleen bij een scheiding kan er een uitzondering gelden voor de ex-partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat de jaren gezamenlijk zijn opgebouwd.

De schadevrije jaren inzetten voor meerdere motorrijtuigen

Je kunt ze maar aan één motorrijtuig koppelen. Verzekeraars koppelen alleen maar jaren aan je auto als ze nog niet gekoppeld zijn aan een auto. Dat kunnen verzekeraars namelijk nakijken. Schadevrije jaren worden vastgelegd in een systeem genaamd Roy Data. Alleen opgebouwde jaren die niet in gebruik zijn staan in het systeem. Door deze methode kunnen ze nooit meerdere keren in gebruik worden genomen.

Negatieve schadevrije jaren verzwijgen

Door het claimen van schade kun je negatieve jaren op naam krijgen. Er lijkt niets aan de hand. Je gaat gewoon een nieuwe autoverzekering aanvragen en je geeft op dat je niets hebt opgebouwd. Dat gaat niet werken. Ook negatieve schadevrije jaren staan in Roy Data. Dus verzekeraars kunnen ook deze uit het systeem halen. Daar komt nog bij dat je bij het aanvragen van een autoverzekering vragen moet beantwoorden over jouw schadeverleden. Opgeven dat je nog nooit schade hebt veroorzaakt kan de verzekeraar betitelen als fraude.

Opgebouwde schadevrije jaren op de scooter voor de auto gebruiken

In de scooterverzekering kun je ook jaren opbouwen, maar deze kun je helaas niet gebruiken voor de autoverzekering. Andersom wel, van de autoverzekering overdragen naar de scooterverzekering is mogelijk. Dit is jammer voor jongeren. Dit zou namelijk een mooie manier zijn om de hoge premies voor de autoverzekering voor jongeren te drukken.

Jouw auto op naam van iemand met veel schadevrije jaren zetten

Stel, je moeder rijdt geen auto meer, maar ze heeft wel vijftien schadevrije jaren op naam staan. Je gaat jouw auto verzekeren op haar naam en jij wordt de regelmatige bestuurder. Daar loopt het mis bij het verzekeren. In dat geval gaat de verzekeraar namelijk uit van de opgebouwde jaren van de regelmatige bestuurder.


Delen via:
trucjes-schadevrije-jarenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.