

18 augustus 2022 geplaatst
Je huis moeten verbouwen om medische redenen - Met subsidie?
Om medische redenen je huis aanpassen kost veel geld. Kun je aankloppen bij de gemeente?
#Makelaardij / #FinancieeladviesOuderen worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. In bepaalde situaties is dat alleen mogelijk na een verbouwing. Is er dan recht op een subsidie?
Onze samenleving is gericht op zelfredzaamheid. Ouderen die slecht kunnen lopen worden aangemoedigd om toch gewoon thuis te blijven wonen. Met hulpmiddelen zijn er vaak wel mogelijkheden, maar ze kosten geld. Een grote kostenpost is het huis geschikt maken om erin te kunnen blijven wonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een traplift of het aanpassen van de keuken en de badkamer. In principe sta je zelf voor deze kosten, maar er zijn wel een aantal voorzieningen waar je van kunt profiteren.
Kun je aanspraak maken op de Wmo?
De Wet maatschappelijke ondersteuning is in het leven geroepen om Nederlanders zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en onderdeel te laten uitmaken van de maatschappij. Het aanpassen van het huis past hier dus in qua doelstelling. Via de gemeente kun je een aanvraag hiervoor in gang zetten. Dit loopt via het Wmo-loket of het sociale wijkteam. Er kan een eigen bijdrage gelden, maar dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Een persoonsgebonden budget aanvragen
Als je in aanmerking komt voor de Wmo, kun je voor de verbouwing een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Binnen het beschikbare budget kun je zelf professionals inschakelen voor het klaren van de klus. In tegenstelling tot andere budgetten ligt het beheer niet bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De betaling van de kosten wordt vaak uitgevoerd door de gemeente waar je woont.
Huis laten verbouwen kan ook met een huurhuis
Voor noodzakelijke verbouwingen in een huurhuis kun je ook de Wmo inschakelen. Hiervoor is een toestemming van de verhuurder niet noodzakelijk, maar de verhuurder moet er wel over geïnformeerd worden. Bij het opzeggen van het huurcontract zal de verhuurder niet eisen om de aanpassingen er weer uit te halen.
Of via de Wlz
Er kan ook een vergoeding komen uit de Wet langdurige zorg. Ook hiervoor kun je bij de gemeente terecht. Hiervoor moet je wel een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) hebben. Je moet voor deze vergoeding zorg thuis ontvangen. Overleg met de gemeente wat de mogelijkheden in jouw geval zijn.
Kun je ook bij de zorgverzekeraar aankloppen?
Nee, de zorgverzekeraar betaalt de kosten voor het aanpassen van het huis niet. Voor bepaalde medische hulpmiddelen kun je bij de zorgverzekeraar terecht, maar investeringen in jouw huis voor het aanbrengen van aanpassingen hoef je niet op te rekenen.

Gerelateerde nieuwsberichten





Op jonge leeftijd beginnen met een spaarkapitaal opbouwen
27 februari 2023 geplaatst

Dalende huizenprijzen - Een financieel risico?
16 februari 2023 geplaatst


De invloed van klussen in huis op je verzekering
7 februari 2023 geplaatst

Huis verkopen door overwaarde bij een scheiding
2 februari 2023 geplaatst
Wat verandert er in 2023 voor de ondernemer?
27 januari 2023 geplaatst
Nabestaanden - Hoe blijven ze financieel achter na een overlijden?
24 januari 2023 geplaatst



Overwaarde - Wat zijn de mogelijkheden met dit bedrag?
16 januari 2023 geplaatst

Vragen? Neem contact met ons op.
Wij informeren je graag
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht?
Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.