mogelijkheden-van-jaarruimte.png

1 mei 2024 geplaatst

Verdiep je in de mogelijkheden van jaarruimte

Jaarruimte is het fiscale voordeel van belastingaftrek voor extra pensioenopbouw via een lijfrente.

#financieeladvies / #pensioenen

Zo ontstaat een pensioentekort

Als je minder pensioen opbouwt dan toegestaan is door de overheid, dan kun je te maken krijgen met een pensioentekort. Dit kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt en geen werkgever die je pensioen opbouwt. Of misschien had je tijdelijk geen werk, was je ziek of heb je inkomsten waarover je geen pensioen opbouwt.

Gebruik maken van je jaarruimte

Door je jaarruimte te gebruiken kun je een pensioengat dichten. Dit is niet alleen slim om later van een goed pensioen te genieten, maar ook fiscaal aantrekkelijk. Geld dat je inlegt in een lijfrente is namelijk onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Maar let op: geld dat je in een lijfrente stopt, is niet direct beschikbaar totdat het uitgekeerd wordt. Als je dit geld voortijdig opneemt, krijg je te maken met hoge belastingheffingen.

De keuze tussen jaarruimte en reserveringsruimte

Heb je ook gehoord van het begrip 'reserveringsruimte'? Dat is de ruimte die je hebt om niet gebruikte jaarruimtes van tot zeven jaar terug alsnog in te zetten. Het geeft je de kans om eenmalig een groter bedrag in te leggen voor je pensioen. Dit kun je zelfs nog doen nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, tot maximaal vijf jaar daarna.

Je jaarruimte benutten doe je zo

Je jaarruimte of reserveringsruimte benutten kan door geld te storten op een lijfrentespaarrekening of in een lijfrenteverzekering. Als je onder de maximale grens blijft, mag je dit bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting.

Bereken jouw jaarruimte

Hoe bereken je nu je jaarruimte voor 2024? Kijk hiervoor naar je gegevens van het jaar ervoor. In loondienst heb je je belastingaangifte, jaaropgave en meer nodig. Ondernemers kijken naar hun belastingaangifte, jaarwinst en meer. Vergeet niet, de jaarruimte is door nieuwe pensioenregels in 2023 toegenomen. Je kunt op de website van de Belastingdienst een berekening maken.

Begin op tijd met het sparen voor je pensioen

Je pensioen lijkt misschien ver, maar vroeg beginnen is essentieel. Weet hoeveel je nodig hebt. Praat met een financieel adviseur om je opties door te nemen. Zo maak je de juiste keuzes voor een comfortabele oude dag.

Zou je graag een beter overzicht van je financiën willen hebben? Onze financieel adviseurs staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op via info@dijkstrafinancieeladvies.nl of 0594 - 501 501.


Delen via:
mogelijkheden-van-jaarruimte.png

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.