huis-kopen-met-schuldenjpeg.jpg

23 januari 2023 geplaatst

Tips om een huis te kopen met een schuld

Door schulden op jouw naam kun je op jouw inkomen minder aan hypotheek krijgen. Met een paar tips kun je een onaangename verrassing bij koopplannen voorkomen.

#Makelaardij / #Financieeladvies

Een huis kopen met een (studie)schuld is mogelijk, maar de schuld zorgt wel voor een lagere maximale hypotheek. Welke tips kunnen je hierbij helpen?

Het hebben van schulden wil nog niet zeggen dat het kopen van een huis niet mogelijk is, maar het heeft wel invloed op wat je kunt besteden aan een koophuis. Met een schuld heb je minder te besteden aan hypotheeklasten, dus kun je ook minder lenen op je inkomen. Met een aantal nuttige tips kun je de gevolgen van het hebben van schulden beperkt houden.

Welke leningen zijn er op jouw naam geregistreerd?

Leningen worden geregistreerd bij het BKR. Voordat je een hypotheek krijgt zal de bank altijd jouw registraties bij het BKR opvragen. Hierdoor krijgen ze inzicht in welke schulden jouw besteedbaar inkomen verlagen. Je kunt jouw eigen gegevens opvragen. Daar kun je baat bij hebben, want mogelijk staan er leningen op die je niet meer gebruikt, maar die nog niet beëindigd zijn. Het opschonen van jouw registraties kan veel tijd kosten. Begin er dus niet pas mee bij het aanvragen van de hypotheek.

Beëindig creditcards en beperk het bedrag dat je rood kunt staan

Na het opschonen van jouw BKR-registraties kunnen er nog steeds schulden in staan die niet strikt noodzakelijk zijn. Proberen om nog meer leningen te schrappen kan ervoor zorgen dat je de benodigde hypotheek net wel kunt krijgen. Je hebt bijvoorbeeld twee creditcards op je naam. Of je kunt tot 2.500 euro rood staan op je betaalrekening. De maximale roodstand terugschroeven naar 1.000 euro kan al een groot verschil maken in wat je maximaal kunt lenen.

Ga geen nieuwe financiële verplichtingen met een BKR-registratie meer aan

Ben je toe aan een nieuwe telefoon en ga je deze financieren binnen een abonnement of met een lening? Als je hier een nieuwe registratie door krijgt, kun je beter eerst een goedkoop toestel met spaargeld kopen. Een lening van een paar honderd euro kan zorgen voor een duizenden euro’s lagere maximale hypotheek op jouw inkomen.

Zoek eerst uit wat je kunt lenen

Online kun je in een paar stappen berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen op jouw inkomen, maar houd er rekening mee dat het maar een globale indicatie is. Door bijvoorbeeld een registratie bij het BKR in verband met een abonnement met een dure telefoon kun je al minder op jouw inkomen lenen. Voordat je serieus op zoek gaat naar een huis, kun je beter eerst een afspraak inplannen met je hypotheekadviseur. Na een gesprek heb je duidelijk wat de mogelijkheden zijn en hoeveel je te besteden hebt.

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden voor het financieren van een woning zijn? Neem dan contact met ons op.


Delen via:
huis-kopen-met-schuldenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.