persoonlijke-lening-of-doorlopend-krediet-dijkstra-financieel-adviesjpeg.jpg

7 februari 2023 geplaatst

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Kies je een persoonlijke lening of ga je voor een doorlopend krediet? Wat is het verschil?

#financieeladvies

De twee meest gebruikelijke vormen van een consumptief krediet zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Wat maakt de persoonlijke lening steeds populairder?

In sommige gevallen kom je niet onder het lenen van geld uit. Als het toch moet, kies dan in ieder geval een lening waarbij de maandlasten nog te overzien zijn. Let vooral ook goed op de betaalbaarheid van de lening. Het liefst wil je de schuld binnen een paar jaren weer afbetalen, maar de maandlasten moeten wel dragelijk zijn.

Wat zijn de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Deze leenvormen zijn voor verschillende doeleinden het meest geschikt. Met de persoonlijke lening maak je vaste afspraken met de geldverstrekker over de maandelijkse lasten en de looptijd van de lening. Dit maakt deze leenvorm zeer geschikt voor het kopen van een auto of het financieren van een verbouwing aan de eigen woning. In een doorlopend krediet spreek je met de geldverstrekker een bedrag af dat je maximaal mag lenen. Het afbetaalde bedrag kun je in een doorlopend krediet weer opnemen. Dat kan in de persoonlijke lening niet.

Wat maakt vooral de persoonlijke lening populair?

Geldverstrekkers lijken de nadruk te leggen op de persoonlijke lening. Er zijn speciale op doelgroepen afgestemde persoonlijke leningen, bijvoorbeeld voor ouderen. De persoonlijke lening is ook populair onder huizenbezitters die extra geld nodig hebben voor een verbouwing. Voor een groot bedrag is een tweede hypotheek gunstiger en voor een gering bedrag de persoonlijke lening. Als het geld uit de persoonlijke lening wordt gebruikt voor de eigen woning profiteer je onder voorwaarden van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Wat is het gevaar van een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet biedt gemak en dat is ook gelijk het gevaar. De afbetaalde bedragen kun je namelijk weer opnemen. Hierdoor is het aangaan van nieuwe schulden zeer laagdrempelig. Eigenlijk wil je zo snel mogelijk weer van de lening af. Zonder de lasten van het aflossen en het betalen van de rente ben je namelijk weer in staat om een spaarkapitaal op te bouwen. Zo verklein je de kans dat je in de toekomst weer moet lenen.

Met een doorlopend krediet tijdelijke tekorten opvangen

Voor het creëren van extra bestedingsruimte is een doorlopend krediet de betere keuze. Als je tijdelijk geen geld hebt is een doorlopend krediet beter dan het rood staan op de betaalrekening. Het kan ook een goed alternatief zijn voor een creditcard. Bij het niet tijdig inlossen van de schuld op een creditcard, betaal je namelijk een hoge rente.

Wil je meer weten over leningen? Neem contact op met onze financieel adviseurs. Zij kunnen voor je berekenen wat de beste optie is. Een eerste adviesgesprek is altijd vrijblijvend. 


Delen via:
persoonlijke-lening-of-doorlopend-krediet-dijkstra-financieel-adviesjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.