spaarkapitaal-opbouwenjpeg.jpg

27 februari 2023 geplaatst

Op jonge leeftijd beginnen met een spaarkapitaal opbouwen

Je kunt jouw kind op jonge leeftijd al helpen met het later kunnen kopen van een huis. Hoe doe je dat?

#Financieeladvies / #Pensioenen

Met geld achter de hand heb je ruimere mogelijkheden op de huizenmarkt. Moeten ouders voor de kinderen sparen voor het kopen van een huis?

Zonder eigen geld kun je geen huis kopen. De bijkomende kosten bij het kopen van een huis kun je namelijk niet meer meefinancieren. In de huidige huizenmarkt draagt het hebben van extra geld bij aan de mogelijkheden om te kopen. Het komt namelijk vaak voor dat potentiële kopers ruim boven de vraagprijs moeten bieden. Ouders kunnen de kinderen op weg helpen door op jonge leeftijd al voor ze te sparen. Maar helaas zijn er meer spaardoelen.

Het studeren gaat ook nog geld kosten

Natuurlijk wil je jouw kinderen graag op weg helpen, maar voordat ze een huis kopen is er eerst nog een opleiding om af te ronden. Studeren kost geld, en voor de financiering hiervan worden studenten gestimuleerd om een studieschuld aan te gaan. Met spaargeld kun je jouw kinderen behoeden voor een studieschuld. Door een schuld op hun naam kunnen ze een valse start krijgen op de huizenmarkt.

Sparen voor een huis of een studieschuld voorkomen?

Stel, je hebt voor je zoon of dochter een bedrag opgebouwd van 15.000 euro. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag toch te reserveren voor het kopen van een huis, maar als de keerzijde is dat je zoon of dochter een schuld opbouwt, dan is dat niet verstandig. Een studieschuld van 15.000 euro kan tot gevolg hebben dat hij of zij later meer dan 15.000 euro minder aan hypotheek kan krijgen op basis van het inkomen.

Sparen voor de kinderen is in ieder geval slim

Of je kinderen het opgespaarde geld later besteden aan het betalen van de studie of voor het kopen van een huis, dat is nog niet zo belangrijk als de kinderen nog jong zijn. Nu is wel al duidelijk dat ze later geld nodig hebben voor het op eigen benen staan. Met een spaarkapitaal achter de hand kun je jouw kinderen een voorsprong geven op de huizenmarkt.

Er is nu een tekort aan huizen en de prijzen zijn nog steeds hoog, maar dat gaat een keer weer veranderen. De huizenmarkt beweegt zich in een cyclus. Over tien jaar kan de markt er weer volledig anders bij liggen. Mogelijk wordt het voor jongeren later weer eenvoudiger om een huis te kopen, maar spaargeld achter de hand hebben kan in ieder geval geen kwaad.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om jouw kind(eren) te ondersteunen bij het kopen van ee huis? Onze financieel adviseurs rekenen het graag voor je uit! Een eerste adviesgesprek is altijd vrijblijvend.


Delen via:
spaarkapitaal-opbouwenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.