photo-1598286987849-41663a539ff9ixlib-rb-1-2.jpg

24 januari 2023 geplaatst

Nabestaanden - Hoe blijven ze financieel achter na een overlijden?

Hoe blijven de nabestaanden financieel achter na een overlijden? Laat het eens uitzoeken!

#Financieeladvies / #Verzekeringen / #Pensioenen

Na overlijden kan het financiële leed zoveel mogelijk opgevangen worden met de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Onderschat de noodzaak van deze verzekeringen vooral niet. Bij overlijden kunnen deze verzekeringen voor de nabestaanden cruciaal zijn. Niet goed verzekerd zijn kan de situatie van de nabestaanden nog triester maken.

Pas na het overlijden van een partner blijkt wat de noodzaak is van deze verzekeringen. Bij een goede gezondheid sta je liever niet stil bij de dood, maar eigenlijk kan het gewoon niet anders. Na een overlijden hebben de nabestaanden anders een groot probleem.

Een voorbeeld maakt de noodzaak van deze verzekeringen duidelijk:

Een gezin met twee kinderen woont in een huurhuis met een maandelijkse huur van 1.000 euro. Door het gezamenlijke inkomen van de ouders komen ze niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Onverwachts overlijdt een van de ouders. Nu pas komen ze erachter dat er niets geregeld is. De kosten van de uitvaart betalen ze van spaargeld. Zo snel mogelijk moet het gezin de huurwoning verlaten, want met het inkomen van de nabestaanden is het huis te duur. Waarschijnlijk moet het gezin nog veel meer concessies doen om de inkomensdaling op te vangen.

Welk bedrag verzeker je?

Wat kost een uitvaart en wat hebben jouw nabestaanden nodig om financieel onbezorgd het huishouden draaiende te houden? Deze vraag kun je niet in het algemeen beantwoorden. De hoogte van de uitkering is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren zoals:

  • Het inkomen van de achterblijvers
  • De hoogte van de vaste lasten
  • Volgt er een nabestaandenuitkering?
  • De leeftijd van de verzekerde en de nabestaanden
  • De hoogte van de premie valt vaak mee

Vooral de premie voor de overlijdensrisicoverzekering is te overzien. De verzekeraar keert namelijk alleen uit bij overlijden voor de einddatum. Dit maakt het overlijdensrisico voor de verzekeraar relatief klein. Afhankelijk van de leeftijd en het verzekerd bedrag blijft de premie vaak steken op een paar euro’s per maand. Tegen een lage premie kun je een groot bedrag aan uitkering verzekeren. De uitvaartverzekering, is duurder omdat deze verzekering gegarandeerd tot uitkering komt. Maar wij vergelijken meerdere verzekeraars. Op deze manier kunnen wij de premie laag houden.

Bestaande overlijdensrisicoverzekering oversluiten

De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. De premies zijn namelijk sterk verlaagd. Helaas worden deze kortingen niet doorgevoerd in bestaande verzekeringen. Je kunt er wel van profiteren door een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en de oude te beëindigen. Het kan jou tientallen procenten op de premie besparen. De sterke premiedaling komt onder andere doordat er tegenwoordig geen provisie (vergoeding voor de adviseur) in de premie verwerkt zit. Hierdoor ben je bij het nieuw afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering wel kosten verschuldigd, maar die win je eenvoudig terug met de lagere premie.

Wil jij ook weten hoe goed je het nu geregeld hebt voor jouw nabestaanden? Wij kunnen het voor jou inzichtelijk maken. 


Delen via:
photo-1598286987849-41663a539ff9ixlib-rb-1-2.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.