jhmeharticlescaled-9.jpg

16 augustus 2022 geplaatst

Kun je geld verdienen met een vakantiehuis?

Overweeg je het kopen van een vakantiehuis? Lees eerst ons artikel en beslis daarna pas echt.

#Financieeladvies / #Pensioenen / #Makelaardij

Een vakantiehuis kun je kopen voor je eigen vermaak, maar verhuren is ook een optie. Door verhuur kun je er ook nog geld mee verdienen.
 
Een vakantiehuis in een van de mooie streken van Nederland kan in meerdere opzichten een goede investering zijn. Tijdens vakanties en in de weekenden kun je er zelf naar toe en je kunt het huis verhuren in tijden dat je er geen gebruik van kunt of wilt maken. Maar kun je ook echt geld verdienen met een vakantiehuis of kun je het huis beter alleen voor jezelf houden?
 
Een tweede huis kopen

De huizenprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen. Ook vakantiehuizen zijn in waarde gestegen. In vergelijking met een aantal jaren geleden moet je nu dus veel meer betalen voor de aankoop. Een volledige financiering voor een vakantiehuis gaat niet lukken. Je moet dus in ieder geval een deel van een vakantiehuis contant af kunnen rekenen. Onder strikte voorwaarden kun je er een lening voor afsluiten. Doe wel eerst goed je huiswerk, voordat je een vakantiehuis koopt. Niet alle huizen renderen namelijk even goed. Kijk ook na hoe hoog de vaste lasten worden. Hoeveel moet je bijvoorbeeld per jaar betalen aan het vakantiepark waar het huisje staat?

Is een vakantiehuis goed te verhuren?

Voor de verhuurbaarheid zijn de locatie en de faciliteiten bepalend. En je moet een manier vinden om jouw vakantiehuis aan de man te brengen. Kopers die ook willen verhuren moeten goed letten op wat huurders belangrijk vinden. Informeer bij de verkopers hoe vaak in het jaar zij het huis verhuurd hebben. Natuurlijk let je ook op luxe en comfort, maar huizen met meer luxe zullen gemiddeld wel duurder zijn. Maak voor de aankoop een inschatting van wat je per jaar aan inkomsten kunt verwachten. Voor het aanbieden van het huis kun je de samenwerking zoeken met partijen die de verhuur voor jou regelen. Hier komen wel kosten uit voort, maar het biedt ook gemak. Het schoonmaken van het huisje kunnen ze ook voor jou regelen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

  • Belvilla
  • Casamundo
  • Booking.com
  • HomeAway

Van waardestijgingen kun je ook profiteren

Het kopen van een huis is een manier van beleggen. De waarde kan namelijk stijgen, maar ook dalen. Voor een vakantiehuis geldt dat in een nog sterkere mate. Bij een sterke daling van de waarde kun je een groot deel van de investering weer verliezen. Vooraf kun je niet inschatten hoe de waarde zich gaat ontwikkelingen. Je bent ook afhankelijk van factoren waar je geen invloed op hebt. Het huis kan sterk in waarde dalen door wanbeleid van een bungalowpark waar het huisje  staat. Besef je goed dat het kopen van een vakantiehuis niet zonder risico’s is.

Houd ook rekening met de vaste lasten en onderhoudskosten

Iedere maand moet je betalen voor de eventuele hypotheek op het huis, maar er zijn meer kosten. Je betaalt ook gewoon vaste lasten die je ook voor je eigen woning hebt. Denk maar eens aan de energierekening en de gemeentelijke belastingen. Door het verhuren kunnen de onderhoudskosten aan de vakantiewoning hoger zijn dan van je eigen woning. Dit zijn ook weer lasten die je mee moet nemen in de overweging om wel of geen vakantiehuis te kopen. Het vakantiepark waar het huis staat kan ook zorgen voor hoge extra lasten.


Delen via:
jhmeharticlescaled-9.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.