is-een-overlijdensrisicoverzekering-noodzakelijkjpeg.jpg

14 november 2022 geplaatst

Is een overlijdensrisicoverzekering noodzakelijk?

De overlijdensrisicoverzekering wordt vaak naast een hypotheek afgesloten. Meestal omdat de bank dit eist, maar er zijn ook andere redenen voor het afsluiten.

#Verzekeringen / #Financieeladvies / #Pensioenen

Bij het overlijden van een van de huiseigenaren, moeten de achterblijvers de hypotheeklasten kunnen dragen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je het risico bij een verzekeraar neerleggen, maar vaak is een ruimere dekking wenselijk.

De overlijdensrisicoverzekering is onmisbaar

Bij het afsluiten van een hypotheek hoort meestal ook een overlijdensrisicoverzekering, maar het is niet altijd een eis. Als het wel een eis is, gaat het vaak maar om een deel van de hypotheekschuld. Voor de bank wordt de overlijdensrisicoverzekering gebruikt om de risico’s in te dammen. Voor jezelf moet je verder kijken dan alleen het door de bank verplicht gestelde verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering. Ook met een huurhuis heeft de overlijdensrisicoverzekering een toegevoegde waarde.

Wat hebben de nabestaanden nodig?

Deze vraag moet centraal staan bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Je gaat ervan uit dat je oud wordt, maar het kan anders lopen. Bij een te laag verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering ontstaat er een probleem. De inkomsten van de achterblijvers kunnen te laag zijn om de woonlasten en andere lasten te betalen. Er wordt mogelijk een deel van de hypotheekschuld afbetaald, maar nog steeds kan het gebeuren dat de eigen woning noodgedwongen verkocht moet worden. Met een huurhuis kunnen de nabestaanden genoodzaakt zijn om de huurwoning te verlaten.

Niet alleen de hypotheekschuld weegt hierin mee

Ook naast de woonlasten is het nog steeds de vraag of de achterblijvers voldoende inkomsten hebben om van rond te komen. Met een overlijdensrisicoverzekering op maat kun je de nabestaanden goed verzorgd achterlaten. Je kunt namelijk een verzekerd bedrag kiezen dat de nabestaanden in staat stelt om jaren vooruit te kunnen. Wij kunnen bepalen welk bedrag je het beste kunt verzekeren.

De premie laag houden door het verzekeren van een dalend verzekerd bedrag

De overlijdensrisicoverzekering is de laatste jaren veel goedkoper geworden. Dat komt deels doordat we gemiddeld steeds ouder worden. Een 35-jarige kan een bedrag van 250.000 euro verzekeren voor een premie van 20 euro per maand.  Bij het jong overlijden hebben de nabestaanden een hogere uitkering nodig in vergelijking met het overlijden op gevorderde leeftijd. Dit wetende kun je de maandlasten drukken. Je kiest bijvoorbeeld voor een dalend verzekerd bedrag.

Bij het in leven zijn op de einddatum vervalt de verzekering

Het is een relatief goedkope verzekering. Dat komt doordat je alleen maar het risico van het overlijden verzekert. Er wordt geen bedrag opgespaard zoals met de uitvaartverzekering wel het geval is. De overlijdensrisicoverzekeringen kun je vaak maximaal laten lopen tot 70 of 75 jaar. Na deze leeftijd neemt de kans op overlijden toe en kun je het risico niet meer verzekeren.


Delen via:
is-een-overlijdensrisicoverzekering-noodzakelijkjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.