oorzaken woningbrand

10 juli 2023 geplaatst

De vijf hoofdoorzaken van woningbrand

De meeste woningbranden worden veroorzaakt door menselijk handelen. Wat zijn de vijf belangrijkste oorzaken van woningbranden?

#Verzekeringen

Tegen brand in de woning zijn de meeste Nederlanders verzekerd, maar het voorkomen van brand is natuurlijk beter. Door welke oorzaken ontstaan de meeste woningbranden?

Huizenbezitters verzekeren het woonhuis en de inboedel. Huurders hoeven het huis zelf niet te verzekeren, dat is namelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het huis. Huurders hebben dus vaak voldoende aan de inboedelverzekering. Ook als het goed verzekerd is voorkom je natuurlijk liever een brand. Er gaan namelijk ook bezittingen verloren die een grote emotionele waarde hebben. Je kunt beter een brand voorkomen als je weet waar de meeste branden door ontstaan. Daarom noemen we de top vijf van hoofdoorzaken van woningbranden.

1)      Brand door een open haard

Het stoken met open vuur kan door verschillende oorzaken jouw huis in de brand zetten. Het kan bij het aansteken van de haard misgaan, maar een ook veel voorkomende oorzaak is een schoorsteenbrand. De kans hierop kun je verkleinen door minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger in te zetten. Maar er zijn meer oorzaken. Een verkeerde constructie kan ook een brand veroorzaken. Ook met verkeerde brandstoffen loop je een risico.

2)      Defect van een apparaat

Apparaten met een stekker en opladers zijn over het algemeen veilig, maar het gaat weleens mis. Onderschat het risico van wasmachines en wasdrogers ook niet. Vooral als stof en ander vuil zich ophoopt in de filters van de apparaten. Bij een kortsluiting ga je ervan uit dat de stoppen eruit springen, maar het kan anders lopen. Zelfs in een meterkast kan brand ontstaan. Laat daarom vooral een verouderde meterkast af en toe controleren of zelfs vervangen.

3)      Brand door het koken

Een vlam in de pan kan voor een aanzienlijke steekvlam zorgen. Als de gordijnen vlam vatten kan een brand onhoudbaar zijn. Denk over dit soort risico’s na bij het inrichten van de keuken. Brandbare spullen niet te dicht bij de warmtebronnen zetten is ook een nuttige tip.

4)      Brandstichting

Op het risico van brandstichting heb je zelf weinig invloed op, maar je kunt schade door brandstichting wel zoveel mogelijk beperken door het plaatsen van rookmelders. Ze kunnen een brand niet voorkomen, maar wel zo vroeg mogelijk opmerken. Ook kun je met een goede verlichting jouw huis minder interessant maken voor kwaadwillenden.

5)      Hittebronnen in huis

Bij hittebronnen denk je aan een fornuis of een oven, maar bijvoorbeeld een lamp kan ook een warmtebron zijn. Met de moderne led-verlichting speelt dit probleem niet, maar wel met de oude lampen die naast licht ook nog warmte verspreiden. Als stof tegen deze lampen aankomt, is een uitslaande brand niet uit te sluiten. Zelfs een strijkijzer kan als warmtebron een brand veroorzaken.

De meeste woningbranden worden veroorzaakt door menselijk handelen, dus oplettendheid kan al veel woningbranden voorkomen.


Delen via:
oorzaken woningbrand

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.