Betaal ik teveel voor mijn lening

19 juni 2023 geplaatst

Betaal jij te veel voor je lening?

Doordat de rentes flink zijn gezakt de afgelopen jaren, is de kans groot dat je geld kunt besparen door over te sluiten.

#financieeladvies

Een lening kun je oversluiten naar een geldverstrekker met een lagere rente. Is dit voor jou aantrekkelijk en hoe groot kan de besparing zijn?

De verschillen in verschuldigde rentes zijn tussen de diverse aanbieders van leningen groot. Is jouw huidige lening te duur en wil je besparen op de rentelasten? Dat kan door het overstappen naar een geldverstrekker met een lagere rente. Het voordeel zie je niet altijd terug in de maandlasten, maar het aflossen zal dan in ieder geval wel sneller gaan. De lening aflossen geeft je maandelijks weer meer financiële ruimte.

Betaal je nog 10 procent of meer?

Vooral voor leningen die langer geleden afgesloten zijn betaal je vaak een te hoge rentevergoeding. Bij een persoonlijke lening betaal je de lening af binnen een bepaald aantal jaren. Een doorlopend krediet blijft langere tijd doorlopen. Vooral voor de doorlopende kredieten die al vele jaren geleden afgesloten zijn betaal je vaak een torenhoge rente. Een rente van 10 tot zelfs 12 procent komt nog steeds vaak voor, maar dat is echt niet meer nodig door de lage rentes van dit moment. Zorg dat je van te dure kredieten afkomt.

Een rente van 8 procent of iets minder is haalbaar

Geldverstrekkers bepalen zelf de hoogte van de rente die ze rekenen. Bij hogere kredietbedragen is een rente onder de 8 procent mogelijk. Voor een krediet van 25.000 euro betaal je gemiddeld een lagere rente dan voor een krediet van 10.000 euro. Maar ook kleine kredieten kunnen vaak goedkoper.

Sneller aflossen door een lagere rente

De maandlast in een doorlopend krediet is een bepaald percentage van de opnamelimiet. Het gaat bijvoorbeeld om 2 procent. Uitgaande van een lening van 10.000 euro betaal je maandelijks dus 200 euro. Eerst wordt de verschuldigde rente berekend en de rest van het bedrag wordt gebruikt voor de aflossing. Als je het krediet oversluit naar een lening met een lagere rente, betaal je iedere maand dus meer af op de schuld. Ondanks de lagere rente blijf je dus mogelijk wel 200 euro per maand betalen, maar je bent wel sneller van de schuld af.

Meerdere leningen aflossen en de schulden bundelen

Zeker als je kredieten hebt bij meerdere partijen heeft het oversluiten zin. Vooral leningen bij winkeliers en op creditcards zijn duur. Kies er liever voor om alle schulden in één contract te zetten. Dit is vaak goedkoper en het brengt ook meer overzicht. Vergeet ook de kosten van het rood staan niet. Het gaat vaak maar om geringe bedragen, maar de rentevergoeding over deze schulden bedraagt meestal wel meer dan 10 procent. Dat is zonde van het geld.

De schuld moet wel te bundelen zijn bij één partij, maar daar kun je alleen achterkomen door het overzetten in gang te zetten. Laat je hierin goed adviseren.


Delen via:
Betaal ik teveel voor mijn lening

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.