besparen-op-verzekeringenjpeg.jpg

30 maart 2023 geplaatst

Besparen op je verzekering - Verstandig of niet?

Besparen op verzekeringen moet je met beleid doen. Hoe kun je verstandig de kosten laag houden?

#Verzekeringen

Voor het besparen op verzekeringen kun je verzekeringen schrappen, maar doe dat in overleg met de adviseur. Besparen doe je verstandiger met een onderbouwd advies.

Sommige verzekeringen lijken overbodig, omdat je er (bijna) nooit een claim op indient. Maar het opzeggen van een wel noodzakelijke verzekering kan een kostbare fout zijn. Bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Hier maak je bijna nooit gebruik van, maar het is een onmisbare verzekering. Door een foutje van een gezinslid kan zwaar lichamelijk letsel worden aangericht aan een ander. Hier kan een hoge claim uit voortkomen.

Hoe kun je besparen op verzekeringen?

Ga in gesprek met jouw adviseur over de bestaande verzekeringen. Leg ze onder een vergrootglas en schrap dekkingen die niet meer echt noodzakelijk zijn. Je hebt bijvoorbeeld nog een kostbaarhedenverzekering voor kostbare voorwerpen die je niet meer hebt of je hebt nog een speciale verzekering voor een vier jaar oude laptop. Zo kunnen er meer verzekeringen zijn die niet meer nodig zijn of die een dubbele dekking bieden.

Zijn de verzekeringen nog gebaseerd op de werkelijkheid?

Het liefst wil je besparen op de verzekeringen, maar de kwaliteit van de dekking is belangrijker. Goed verzekerd zijn is belangrijker dan een besparing van een paar euro per maand. In een voorbeeld kunnen we het belang van het goed verzekeren het beste uitleggen.

Jouw inboedel is nu verzekerd voor een bedrag van 60.000 euro. Dit bedrag is vastgesteld door de verzekeraar. Doordat de verzekeraar het verzekerde bedrag heeft vastgesteld, geldt er een garantie tegen onderverzekering. Je bent van mening dat jouw inboedel maar 25.000 euro waard is. Om te besparen heb je het verzekerd bedrag verlaagd naar 25.000 euro.

Een paar maanden na de verlaging raakt jouw inboedel door brand beschadigd. De verzekeraar stuurt een expert langs om het schadebedrag in te schatten en om de hoogte van het verzekerd bedrag te controleren. Het schadebedrag komt uit op 10.000 euro en de waarde komt uit op 60.000 euro. Er is sprake van onderverzekering. Het schadebedrag wordt maar deels uitgekeerd. In dit geval wordt  maar ruim 4.000 euro uitgekeerd.

Samen met de adviseur besparen

Je kunt ook besparen door het vergelijken van meerdere verzekeraars. Verzekeraars bepalen namelijk hun eigen voorwaarden en de premie die ze ervoor in rekening brengen. Jouw adviseur weet goed wat de verschillen zijn tussen de diverse verzekeraars en wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. Je kunt namelijk ook te ruim verzekerd zijn. Bepaalde risico’s die je zelf kunt dragen hoef je niet te verzekeren.

Wil je meer weten over het besparen op verzekeringen? Onze verzekeringsadviseurs Chris Sikkema en Peter Wit helpen je graag.

Delen via:
besparen-op-verzekeringenjpeg.jpg

Gerelateerde nieuwsberichten

Vragen? Neem contact met ons op.

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies en Privacy

Wij informeren je graag

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht? 

Neem gerust contact met ons op! Wij beantwoorden je vragen graag. Bovendien is een eerste adviesgesprek bij ons op kantoor altijd vrijblijvend.