Mijn favorieten

De aankoopmakelaar, wat heb je eraan als je een huis koopt?

Wie een flesje wijn koopt van € 15,- vraagt aan de slijter of de wijn zoet of droog is. Wie een keuken koopt van € 15.000,- vraagt aan de dealer wat er voor inbouwapparatuur aanwezig is, of het een natuursteen aanrechtblad is en hoe lang er garantie op de keuken zit. Maar wie een woning koopt van € 150.000,- doet dat geregeld zonder een specialist te raad plegen.
 
Een aankoopmakelaar inschakelen is niet wettelijk verplicht. Als koper kun je in beginsel alles zelf doen, van het beoordelen van de prijs en kwaliteit van de woning, het onderhandelen van de prijs tot het voldoen aan de juridische formaliteiten. Toch is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen, hieronder omschrijven wij enkele voordelen die een aankoopmakelaar biedt.
 
Marktkennis
Als koper van een huis heb je vaak minder kennis van de lokale markt, welke woningen zijn wel of niet courant. Waarvoor zijn vergelijkbare woningen in de buurt verkocht? Hoe lang hebben die woningen te koop gestaan? Zijn er ontwikkelingen of trends waar je rekening mee moet houden? Is hetgeen je zoekt reëel?
 
Een aankoopmakelaar heeft kennis van de lokale markt en weet welke woningen er in de buurt verkocht zijn. Ook heeft hij inzicht in de verkooptijden en weet hij niet alleen de vraagprijzen maar ook de transactieprijzen! Zo weet je als koper wat er in de markt speelt en geeft de aankoopmakelaar aan of je zoekwensen en je budget reëel zijn!

Zoeken
Het zoeken naar een woning is, o.a. sinds de komst van Funda, een stuk gemakkelijker geworden. Als koper kun je zelf al veel aanbod vinden en via bijvoorbeeld Facebook kom je ook nog weleens woningen tegen die niet op Funda worden aangeboden. Maar hoe weet je zeker dat je als eerste het woningaanbod ontvangt en zijn er nog meer woningen die niet worden aangeboden op Funda?
 
Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van de juiste woning. Via de aankoopmakelaar ontvang je het woningaanbod bijvoorbeeld één dag voordat deze op Funda verschijnt. Tevens ontvang je woningen die in de “stille verkoop” staan. Doordat een makelaar bij veel mensen thuis komt weet hij ook of er nog meer woningen te koop komen. Door een aankoopmakelaar in te schakelen krijg je meer inzicht in het woningaanbod!
 

Wettelijk onderzoeksplicht
Als koper van een huis heb je een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat je vóór de aankoop van de woning moet uitzoeken wat de staat van de woning is. Hierbij kun je denken aan zowel de bouwkundige staat als de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke aspecten zoals het controleren van het bestemmingsplan, erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en kettingbedingen.
 
Een aankoopmakelaar kan deze zorg geheel op zich nemen, hij beschikt over de benodigde kennis en opleidingen om aan de onderzoeksplicht te voldoen, de gemiddelde huizenkoper niet. Zo ben je er als koper ervan verzekerd dat je aan je onderzoeksplicht voldoet en mocht er toch iets misgaan dan is de aankoopmakelaar daarvoor verzekerd!
 
Onderhandeling
Als je weet welke woning je wilt kopen en je hebt aan je onderzoeksplicht voldaan begint het bepalen van de waarde van de woning. De waarde van de woning hoeft niet per se hetzelfde te zijn als het bedrag dat jij ervoor wilt betalen maar kan ook afhangen van jouw subjectieve, persoonlijke omstandigheden. Een koper van een woning is vaak al emotioneel gebonden aan de woning, wil graag in die specifieke woning wonen en onderhandeld niet dagelijks met zulke grote bedragen.
 
Een aankoopmakelaar is objectief, dient de belangen van de koper en geeft de koper onafhankelijk advies. Een aankoopmakelaar onderhandeld dagelijks, weet hoe hij voorbehouden moet formuleren, kent de fijne kneepjes van het vak en kan een bieding goed onderbouwen. Dit zorgt ervoor dat je als koper het beste onderhandelingsresultaat bereikt!
 
Contractvorming
Als koper en verkoper het eens zijn over de bieding dan moet alles nog formeel vastgelegd worden, want een koop is pas rechtsgeldig als het voldoet aan de schriftelijkheidsvereiste. In de meeste gevallen wordt de koopovereenkomst opgesteld door de verkopende makelaar of de notaris. Vaak wordt ervoor gekozen om een modelovereenkomst te gebruiken. In de koopovereenkomst staan algemene bepalingen en bijzondere bepalingen. De meeste kopers zijn niet juridisch onderlegt, het is echter wel van belang dat je weet wat je tekent gezien de koopovereenkomst een formeel document is!
 
Een aankoopmakelaar controleert de opgestelde koopovereenkomst (of stelt de koopovereenkomst op indien dit niet gebeurd door de verkopende makelaar of de notaris), tevens zal de aankoopmakelaar de koopovereenkomst doornemen met de koper en uitleg geven aan de algemene en bijzondere bepalingen die zijn opgenomen in de koopovereenkomst. Ook zal de aankoopmakelaar de ontbindende voorwaarden in de gaten houden. Hierbij dient de aankoopmakelaar wederom de belangen van de koper! Zo weet je als koper dat hetgeen je tekent in jouw belang is!
 
De laatste check
Voor het definitief kopen van een woning moet je langs de notaris. De notaris zorgt ervoor dat het eigendom overgaat van verkoper naar koper. Hiervoor stelt de notaris een “akte van levering” op waarin de overeengekomen afspraken wederom zijn opgenomen. Als koper dien je deze stukken te controleren. Daarnaast heb je als koper nog het recht om de woning voor de overdracht bij de notaris nogmaals te inspecteren (zogeheten “laatste inspectie”).
 
Een aankoopmakelaar controleert de opgestelde “akte van levering” en neemt actie indien blijkt dat er fouten in staan. Tevens is de aankoopmakelaar aanwezig bij de laatste inspectie en controleert hij of de woning volgens afspraak wordt opgeleverd. Indien de woning, om wat voor reden dan ook, niet voldoet aan de gemaakte afspraken zal hij de koper informeren en adviseren over de mogelijkheden. Zo weet je als koper zeker dat je geleverd krijgt wat er is afgesproken!
 
 
 
De voordelen op een rij:
  • Een aankoopmakelaar heeft kennis van de markt en kan je informeren of je zoekwens met het bijbehorende budget reëel is;
  • Een aankoopmakelaar geeft je meer inzicht in het woningaanbod;
  • Een aankoopmakelaar ontzorgt je in de wettelijke onderzoeksplicht;
  • Een aankoopmakelaar onderhandeld dagelijks en zorgt ervoor dat het beste onderhandelingsresultaat bereikt wordt;
  • Een aankoopmakelaar controleert de contracten;
  • Met een aankoopmakelaar weet je zeker dat je geleverd krijgt wat er is afgesproken;
  • Een aankoopmakelaar behartigd de belangen voor jou als koper.
Ben je na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van aankoop en wat de kosten zijn? Neem dan contact met ons op door naastgelegen formulier in te vullen of te bellen naar 0594 – 501 501!
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring