Mijn favorieten

Is een hypotheek oversluiten zonder een boeterente mogelijk?

Wat doe je als je een hoge hypotheekrente betaalt? Je sluit de hypotheek over, maar houd wel rekening met de boeterente. Kun je een boeterente omzeilen?

 

Huiseigenaren die in tijden met hoge hypotheekrentes voor zekerheid hebben gekozen, zitten mogelijk nu nog jaren vast aan de gekozen rentevast periode. Je kunt niet zomaar onder de langlopende rentevast periode uit, want het is een gesloten contract met de bank. Als de rentes waren gestegen had je immers ook recht gehad op de vastgelegde hypotheekrente. Een rentevast periode is open te breken, maar het gaat je wel geld kosten.

 

Waar is de hoogte van de boeterente van afhankelijk?

 

Bepalende factoren zijn de resterende looptijd van de huidige rentevast periode en de hoogte van de vastgelegde hypotheekrente. Met de boeterente wil de bank de door het openbreken van de rentevast periode misgelopen inkomsten voor zichzelf compenseren. De vastgelegde hypotheekrente wordt afgezet tegen de huidige hypotheekrentes. Banken hebben verschillende methodes om de hoogte van de boeterente te berekenen. Laat de berekening controleren door jouw hypotheekadviseur. Het zijn namelijk zeer complexe berekeningen waar fouten in kunnen sluipen.

 

Het huis verkopen om onder de huidige rentevast periode uit te komen is waarschijnlijk een te drastische stap.?

 

Hoe sluit je over zonder een boeterente?

 

De bank rekent vrijwel altijd een boeterente bij het oversluiten door de zeer lage hypotheekrentes van dit moment. Daar kun je alleen onderuit komen door het verkopen van jouw huis en door het oversluiten uit te stellen tot de einddatum van de rentevast periode. Maar per de einddatum kun je bij de huidige geldverstrekker ook kiezen voor een nieuwe rentevast periode tegen de huidige lage rentes. De verschillen tussen de banken zijn groot. Hierdoor kan het vaak uit om over te sluiten. Het huis verkopen om onder de huidige rentevast periode uit te komen is waarschijnlijk een te drastische stap.

 

Is stapsgewijs overstappen een optie?

 

Bij het berekenen van de boeterente gaat de geldverstrekker niet een boete berekenen over het volledige hypotheekbedrag. Het deel dat je boetevrij mag aflossen op de hypotheek betaal je geen boeterente over. Vaak gaat het over een bedrag van 10 tot 20 procent over de hoofdsom van de hypotheek. De politiek is de optie van het stapsgewijs oversluiten aan het onderzoeken. Op deze manier kan de boeterente laag worden gehouden. Je mag bijvoorbeeld 20 procent extra aflossen per jaar. Door het oversluiten over een periode van 5 jaren betaal je geen boeterente. De AFM (toezichthouder) is de opties aan het verkennen, en zal vervolgens de Tweede Kamer adviseren.

 

Met het geleidelijk oversluiten van de hypotheek mogelijk maken zullen de banken niet zo blij zijn. Hierdoor hebben ze minder zekerheid bij het vastleggen van een rentevast periode van bijvoorbeeld 20 jaren. Wij houden jou op de hoogte over de ontwikkelingen.

?
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring