Mijn favorieten

Zakken de huizenprijzen als de hypotheekrente stijgt?

 

De huizenprijzen staan gemiddeld weer hoger dan vóór de kredietcrisis. Dit is mede ingegeven door lage hypotheekrentes. Wat als de hypotheekrentes stijgen?

 

Geld lenen voor het kopen van een huis is goedkoop. De hypotheekrentes kunnen nog lange tijd zo laag blijven, maar er komt een keer een omslag. Vroeg of laat gaan de hypotheekrentes weer stijgen. Zal dit een gelijk een negatief effect hebben op de huizenprijzen? 

 

 

De hypotheekrentes staan nu ook wel erg laag

 

Je kunt nu een hypotheek afsluiten en de hypotheekrente 10 jaar vastzetten tegen een rente lager dan 2 procent. Voor minder dan 2,5 procent staat de hypotheekrente voor 20 jaren vast. Dit is overigens niet iets van de laatste maanden, de hypotheekrentes staan al jaren laag. Er zijn de afgelopen jaren wel verhogingen doorgevoerd, maar deze werden weer opgevolgd door verlagingen. De lage rente wordt mede veroorzaakt door ingrijpen van de Europese Centrale Bank. Voorzichtig laten ze de teugels verder los door minder geld de economie in te pompen. Dit geeft weer ruimte voor stijgende hypotheekrentes.

 

Er spelen natuurlijk wel meer factoren mee voor de huizenprijzen?.

 

 

Wat gaan de huizenprijzen doen bij een stijging van de hypotheekrente?

 

De verwachting is niet dat het direct zal gaan om sterke stijgingen van de rentes. In kleine stapjes zullen banken de tarieven naar boven bijstellen. Dit zal niet gelijk tot gevolg hebben dat de huizenprijzen inzakken. Gerekend over meerdere jaren kan het wel om forse stijgingen gaan, maar de huizenkopers kunnen er rustig aan wennen. Er spelen natuurlijk wel meer factoren mee voor de huizenprijzen. Door de sterke stijging van de huizenprijzen kan er wel een punt komen dat steeds minder kopers het geld kunnen opbrengen. Dit in combinatie met stijgende hypotheekrentes kan natuurlijk wel een groot effect hebben op de prijsontwikkeling.

 

 

Kies in ieder geval voor zekerheid op de lange termijn

 

Huiseigenaren bij wie de rentevast periode afloopt kunnen het beste kiezen voor zekerheid. Hetzelfde geldt ook voor huizenkopers. Door het vastzetten van de hypotheekrente voor een langere periode creëer je voor jezelf zekerheid. Over vijf jaar zijn de rentestanden waarschijnlijk hoger in vergelijking met de huidige rentestanden. Door het kiezen voor een rentevast periode van 15 of 20 jaar krijg je voor een lange periode zekerheid. Dit maakt jou minder kwetsbaar voor rentestijgingen.

?

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring