Mijn favorieten

Zijn scheefwoners nu echt de klos?

 

Er is een tekort aan beschikbare sociale huurwoningen, dus richt de politiek de pijlen op de scheefwoners. Wat zijn de plannen van de politieke leiders?

 

Huurders met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning worden ook wel scheefwoners genoemd. Ze kunnen jaarlijks een forse huurverhoging krijgen. Dit kan oplopen tot maar liefst 5,4 procent van de maandelijkse huur. Hierdoor stijgen de huurprijzen in de loop der jaren flink. Maar het Kabinet kijkt naar een snellere stijging van de huren voor extreme scheefwoners.

 

Hoe sterk gaat de huur omhoog in de plannen?

 

Voor extreme scheefwoners moet de huur in één keer een grote sprong maken. Dus niet jaarlijks een stijging van 5,4 procent, maar gelijk naar de maximale huur geldende voor de betreffende woning. Met een maximum van 710 euro per maand. Dit kan in uiterste gevallen gaan om een huurverhoging van honderden euro’s. Het gaat bijvoorbeeld om huurders met een gezamenlijk inkomen van 75.000 euro bruto per maand. 

 

Tegenwoordig krijgen huurders met een te hoog inkomen een inkomensafhankelijke huurverhoging.?

 

Wat is de inkomensgrens voor een sociale huurwoning?

 

Voor 2018 is de grens gesteld op een bedrag van 36.798 euro. Onder voorwaarden is een hogere grens mogelijk. Zodra de huurders in het huis wonen wordt er normaal gesproken niet meer gecontroleerd of het inkomen nog steeds recht geeft op een sociale huurwoning. De wooncorporaties kunnen huurders er ook niet weer uit zetten als het inkomen boven de grens uit komt. Tegenwoordig krijgen huurders met een te hoog inkomen een inkomensafhankelijke huurverhoging. In stapjes wordt de huurwoning hierdoor steeds duurder.

 

Wanneer woon je scheef?

 

Sociale huurwoningen zijn bestemd voor huurders tot een bepaald inkomen. Door een stijging van het inkomen zouden huurders met een hoger inkomen door moeten stromen naar een huurwoning in de vrije sector of naar een koophuis. Maar huurders kunnen niet uit de woning worden gezet omdat het inkomen nu te hoog is. Hierdoor wonen gezinnen met een hoog inkomen nog steeds in een gesubsidieerde sociale huurwoning. 

 

Wat is het probleem van deze scheefwoners?

 

De sociale huurwoningen zijn bestemd voor de lagere inkomens, maar mensen met een hoger inkomen moeten ook ergens terecht kunnen. Er is een tekort aan huurwoningen in het middensegment. Het gaat om huizen die nog goed betaalbaar zijn, maar die niet bestemd zijn voor de laagste inkomens. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren ook nog eens sterk gestegen, dus niet iedereen in het middensegment kan een huis kopen. Na het verhogen van de huren van scheefwoners is het nog maar de vraag of de scheefwoners echt vertrekken. Ze moeten namelijk wel een alternatief kunnen vinden.

?

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring