Mijn favorieten

Senioren kunnen eenvoudiger lenen met NHG

Het kopen van een huis op oudere leeftijd is lastig. Dat komt door soms te strenge eisen. Maar de mogelijkheden worden ruimer.

 

Als je korter dan 10 jaren vóór jouw pensioendatum zit, is het afsluiten van een hypotheek lastiger. Zelfs als je door het kopen van een ander huis lagere maandlasten krijgt. Het wordt voor deze groep eenvoudiger om een hypotheek af te sluiten. Dat is ook terecht want de huidige manier van toetsen pakt vaak onredelijk uit.

 

Wat houdt de verbetering in?

 

Het wordt voor senioren die minder dan 10 jaren vóór de pensioendatum zitten eenvoudiger om een hypotheek met NHG te krijgen. Dit is het resultaat van een overleg tussen hypotheekverstrekkers en de overheid. Geldverstrekkers gaan vanaf 17 juni 2018 voor het uitrekenen of een hypotheek mogelijk is uit van de werkelijke hypotheeklasten na het afsluiten van een hypotheek. Voorheen werd er gewerkt met fictieve hypotheeklasten. Doordat veel senioren nog een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek hebben, is de kans op een hypotheek groter in de nieuwe situatie. De verbetering heeft betrekking op de hypotheken met NHG.

 

Vaak willen senioren kleiner wonen omdat ze de huidige woning te groot vinden.?

 

Waarom was deze verbetering van de positie van senioren noodzakelijk?

 

De oude manier van toetsen kon onredelijk uitpakken. Maar er zit ook een gedachte achter die positief is voor de huizenmarkt. Het stimuleert namelijk de doorstroming op de huizenmarkt. Vaak willen senioren kleiner wonen omdat ze de huidige woning te groot vinden. Kortom, ze zijn toe aan de volgende stap in hun wooncarrière. Dit geeft gezinnen die juist op zoek zijn naar meer ruimte de mogelijkheid om ook de volgende stap te zetten. De doorstromende gezinnen geven starters weer de ruimte om ook de huizenmarkt te betreden. Zo komt de huizenmarkt beter in beweging.

 

Er gelden wel voorwaarden

 

Er gelden wel een aantal voorwaarden voor de verruiming. De koopsom van het nieuwe huis mag niet hoger zijn dan 265.000 euro. Ook moeten de maandlasten van de nieuwe hypotheek onder de maandlasten van de oude hypotheek liggen. Dat kan makkelijk als je kiest voor een rentevast periode van bijvoorbeeld 5 jaren, maar daar is over nagedacht. De nieuwe hypotheekrente moet voor minimaal 20 jaren vast staan. Er kunnen meer voorwaarden gelden, maar deze kunnen verschillen per persoon. Daar kan de hypotheekadviseur jou meer over vertellen.

 

Door de nieuwe manier van toetsen wordt er meer mogelijk. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om goed advies in te winnen. De maandlasten moeten namelijk wel passen binnen het maandelijkse budget.

?
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring