Mijn favorieten

Beter een dure koopwoning dan een dure huurwoning

 

Het maakt nogal een verschil of je een huis huurt voor 1.000 euro per maand of koopt voor dezelfde maandlast. Wat maakt het verschil?

 

 

Voor een huurhuis kun je recht hebben op huurtoeslag en kopers hebben recht op hypotheekrenteaftrek. Beide regelingen kun je zien als een tegemoetkoming in de kosten, maar er is wel een belangrijk verschil. Voor een huis van 1.000 euro per maand kun je geen aanspraak maken op huurtoeslag. Met een koophuis met een dergelijke hypotheeklast kun je de betaalde hypotheek aftrekken van het inkomen.

 

 

Koop of huur niet boven jouw budget

 

Je moet alleen gaan voor een huis met een maandlast van 1.000 euro als het ook echt binnen jouw budget pas. Bij het kopen van een huis toetst de bank of het financieel haalbaar is. Toch is het voor jezelf ook nog verstandig om na te gaan of de maandlasten ook echt in jouw budget passen. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Mogelijk passen de maandlasten dan niet in jouw begroting. Je kunt jouw passie en hobby’s niet opzij zetten omdat je een te duur huis koopt. Ook bij het huren van een huis let je hier uiteraard op.

 

 Bij het kopen kun je gelijk de hypotheekrente vastzetten voor een periode van 20 jaren of nog langer.?

 

 

Bij het kopen kun je de maandlasten voor tientallen jaren vastzetten

 

Een groot nadeel van een huurhuis zijn de stijgende maandlasten. Je betaalt nu misschien 1.000 euro, maar met een jaarlijkse huurverhoging van bijvoorbeeld 2 procent lopen de maandlasten snel op. Uitgaande van twee keer een stijging van 2 procent betaal je in 2021 maandelijks al meer dan 1.040 euro. Bij het kopen kun je gelijk de hypotheekrente vastzetten voor een periode van 20 jaren of nog langer. Hierdoor heb je de komende tientallen jaren zekerheid over de hoogte van de maandlasten.

 

 

Volgt een volledige aflossing van de hypotheek?

 

In moderne hypotheken zit ook een aflossing op de hypotheekschuld in de maandlasten verwerkt. Je betaalt bijvoorbeeld 30 jaren de lasten en na 30 jaren is de schuld afbetaald en is het huis van jou. Veel hypotheken die afgesloten zijn vóór 2013 zijn deels aflossingsvrij of hebben een polis gekoppeld aan de hypotheek waar de (gedeeltelijke) aflossing in op wordt gespaard. Bij deze hypotheken is een volledige aflossing op de einddatum niet altijd het geval.

 

 

Wordt het koophuis te duur? Verkoop het dan

 

Op twee manieren bouw je een overwaarde op in een koophuis. Door aflossing en door stijgende huizenprijzen. Zijn de maandlasten niet meer op te brengen? Dan kun je het huis verkopen en de overwaarde opstrijken. Maar als de huizenprijzen weer inzakken kan er een restschuld in het huis opgebouwd worden. Op langere termijn los je het probleem mogelijk op door aflossingen op de hypotheekschuld, maar zolang de schuld de waarde overtreft kun je niet verkopen zonder het incasseren van een restschuld.

?

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring