Mijn favorieten

Starters op de huizenmarkt kiezen voor zekerheid

 

Volgens onderzoek van de bank Knab is de rentevast periode van 30 jaar in de hypotheek populair onder starters. Maar is het ook verstandig?

 

 

Het onderzoek is gedaan onder starters die het grote voordeel hebben dat ze tegen een zeer lage hypotheekrente nu goedkoop kunnen kiezen voor een lange periode zekerheid. Tegen een rente van 2,5 tot 3 procent zet je de hypotheekrente voor 30 jaar vast. Op langere termijn kan het weleens een zeer goede keuze zijn.

 

 

De hypotheekrente 10 jaar vastzetten geeft lagere maandlasten

 

Vooral voor starters telt iedere euro aan maandlast. Naar verhouding kun je nu goedkoop lenen, maar vergis je niet. Door de sterk gestegen huizenprijzen kunnen de maandlasten ook bij een lage hypotheekrente nog steeds hoog uitpakken. Uitgaande van een hypotheek van 250.000 euro gaat het bij een lage hypotheekrente al gauw om een maandlast van meer dan 1.000 euro. Kiezen voor 10 jaar vast geeft in sommige gevallen een besparing van 100 euro bruto in de maand. Kiezen voor zekerheid kost dus geld.

 

In 2010 bedroeg de rente voor een rentevast periode van 10 jaar ongeveer 4 procent.?

 

 

Waarom toch kiezen voor een langere rentevast periode?

 

Huizenkopers moeten goed beseffen dat de hypotheekrentes op dit moment zeer laag zijn. Over 10 jaren kunnen ze nog steeds laag zijn, maar ze kunnen ook fors hoger uitpakken. Bij een sterke stijging van de rente zullen de maandlasten sterk stijgen in de toekomst. In 2010 bedroeg de rente voor een rentevast periode van 10 jaar ongeveer 4 procent. Als je hiermee te maken krijgt over 10 jaren, was je achteraf veel beter uit geweest met een rentevast periode van 30 jaar bij het afsluiten van de hypotheek.

 

 

Wat kiezen de starters van nu?

 

In januari van dit jaar heeft bijna één op de vijf starters gekozen voor een rentevast periode van 30 jaar. Drie jaren geleden bleef het aantal nog steken op 7 procent. Vooral in Limburg is deze rentevast periode populair, 38 procent van de starters koos ervoor. In Noord-Holland koos maar 10 procent van de starters voor de maximale zekerheid. De hypotheekrente lang vastzetten is waarschijnlijk ook mede ingegeven door signalen dat de hypotheekrente dit jaar licht gaat stijgen. Dit kan een eerste stap zijn naar verdere stijgingen in de komende jaren. 

 

 

Wat is de beste keuze?

 

Kiezen voor zekerheid kan verstandig zijn, maar is toch niet altijd slim. Veruit de meeste huiseigenaren wonen geen 20 jaar in hetzelfde huis. Dus kun je je ook afvragen of een periode van 30 jaren vastzetten niet een beetje overtrokken is. Misschien kun je beter kiezen voor een periode van 15 of 20 jaren. Of je kiest een hypotheek die je mee kunt verhuizen naar de volgende koopwoning. 

?

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring