Mijn favorieten

Huis verkopen voor een goed verzorgde oudedag

 

Heb je een pensioentekort en een eigen woning? Verkoop het huis en vul jouw pensioen aan. Hoe gaat de Belastingdienst hiermee om?

 

 

In een eigen woning bouw je een overwaarde op, tenminste als de huizenprijzen stijgen. In het verleden zijn er periodes geweest met dalende huizenprijzen, maar op langere termijn is het nog steeds een goede investering. In de afgelopen tien jaren zijn de huizenprijzen in de eerste vijf jaren sterk gezakt. In de vijf jaren die daarop zijn de prijzen weer sterk gestegen. Als je ook nog aflost op de hypotheekschuld, bouw je nog sneller overwaarde in het huis op. Het kan een mooie spaarpot zijn.

 

 

Kun je met overwaarde jouw pensioen aanvullen?

 

Het is mogelijk, maar er zijn wel omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Je kunt het maximale uit het huis halen door deze te verkopen. Het verkopen heeft als nadeel dat je wel weer voor vervangende woonruimte moet zorgen. De overwaarde gaat dus weer (gedeeltelijk) op aan het kopen van een ander (goedkoper) huis. Een andere optie is het huren van een huis, maar daar komen weer huurlasten uit voort. Toch kun je overwaarde wel gebruiken om een pensioentekort deels op te vangen. 

 

 

De overwaarde uitsmeren over meerdere jaren

 

De duurste jaren na de pensionering zijn vaak de eerste tien tot vijftien jaren. In deze jaren wil je graag nog genieten van de dingen die het leven leuker maken. Dus bijvoorbeeld op lange vakanties of lekker overwinteren in zonnige gebieden. Door de overwaarde uit te smeren over deze periode, heb je tijdelijk extra te besteden. Het is op deze manier een tijdelijke aanvulling op het pensioen.

 

Iedere belastingplichtige heeft een vrijstelling van ruim 30.000 euro.?

 

 

Hoe gaat de Belastingdienst de overwaarde belasten?

 

Zolang de overwaarde in de eigen woning vast zit, kijkt de Belastingdienst normaal gesproken niet om naar deze overwaarde. Zodra je de overwaarde uit jouw eigen woning incasseert, wordt het uitgekeerde bedrag gezien als vermogen. De overwaarde wordt dus opgeteld bij het vermogen op jouw spaarrekening. Iedere belastingplichtige heeft een vrijstelling van ruim 30.000 euro. Partners hebben gezamenlijk dus een vrijstelling van ruim 60.000 euro. 

 

 

Boven de vrijstelling bedraagt de heffing 0,58 procent (uitgaande van het jaar 2019). Met een vermogen groter dan ongeveer 100.000 euro per belastingplichtige, bedraagt de heffing over het meerdere 1,34 procent. Met een vermogen boven ongeveer één miljoen euro loopt de heffing op tot 1,68 procent. 

?

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring